Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το ίδιο μπερδεμένοι είναι και οι επιστήμονες. Ορισμένοι, όπως ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, δηλώνουν ότι εάν ανοίξουμε πρόωρα κινδυνεύουμε να γίνουμε Πορτογαλία με τριπλασιασμό στον αριθμό των κρουσμάτων και άλλοι, όπως ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, πιστεύουν ότι είναι εφικτό ένα άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων με τήρηση μέτρων και προσοχή.
Σε σύγχυση βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη. Στη Γερμανία, η Μέρκελ ανακάλεσε μέσα σε λίγες ώρες απόφασή της για κλείσιμο των εμπορικών δραστηριοτήτων την περίοδο του Πάσχα, οι Γάλλοι εξετάζουν την επιβολή αυστηρότερου lockdown, στην Ιταλία οι καταστηματάρχες της εστίασης διαδηλώνουν ζητώντας άμεσο άνοιγμα του κλάδου.
Στην Ελλάδα, ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται στα όριά του, αλλά το ίδιο συμβαίνει με το σύστημα Υγείας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός και τα ρεκόρ διασωληνωμένων και νοσηλευομένων σπάνε καθημερινώς προς το χειρότερο. Η κυβέρνηση δείχνει να θέλει το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων βλέποντας ότι η κινητικότητα είναι υψηλή και οι μόνοι που πληρώνουν το χαλαρό lockdown είναι οι καταστηματάρχες, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας ότι δεν θα δούμε χειρότερες καταστάσεις στις μονάδες του ΕΣΥ.
Ολα δείχνουν ότι μέχρι το Πάσχα η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί καθώς θα έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με μία δόση οι πολίτες άνω των 60 ετών, το ζητούμενο είναι πώς θα φτάσουμε έως εκεί με το ΕΣΥ όρθιο και την αγορά να μην έχει οδηγηθεί σε απόλυτο αδιέξοδο και κατ’ επέκταση σε λουκέτα.
Η απόφαση που θα πρέπει να λάβει ο πρωθυπουργός δεν είναι εύκολη, έχει μεγάλο ρίσκο καθώς θα κρίνει την πορεία της χώρας για τις επόμενες εβδομάδες. Εάν αποφασισθεί άνοιγμα εμπορίου τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είναι σταδιακό και να συνοδευτεί από αυστηρή επιτήρηση των μετακινήσεων ώστε να μην έχουμε καταστρατήγηση του μέτρου και ανεξέλεγκτη αύξηση της κινητικότητας. Η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από τον εμπορικό κόσμο είναι μεγάλη, όμως εάν «στραβώσει» κάτι στα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου, η ευθύνη δεν θα επιμεριστεί στους κλάδους της οικονομίας.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Το πραγματικό ερώτημα επομένως δεν είναι εάν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ή το εμπόριο, αλλά εάν αντέχουμε τρεις ακόμη εβδομάδες πραγματικού περιορισμού μετακινήσεων ώστε να ανοίξει η προπασχαλινή αγορά με καλύτερους όρους ασφαλείας, που δεν θα θέτουν σε ρίσκο τόσο τις μετακινήσεις το Πάσχα όσο και τη θερινή περίοδο.
«ΕΞΩ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ»
Ο Δήμος Νέας Σμύρνης με ανακοίνωσή του κάλεσε τους δημότες να μη συνωστίζονται στο Αλσος, τα πάρκα ή τις πλατείες και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις, λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού στην πόλη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, την προηγούμενη Δευτέρα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα κρούσματα στη Νέα Σμύρνη ανέρχονταν σε 138, από τα οποία 39 νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο και 99 παρέμεναν κατ’ οίκον. Χθες τα κρούσματα είχαν αυξηθεί σε 176, οι νοσηλευόμενοι ήταν 45 ενώ 131 παρέμεναν κατ’ οίκον. Η Νέα Σμύρνη πληρώνει τις μαζικές συγκεντρώσεις και τα επεισόδια που έγιναν στην περιοχή μετά την απαράδεκτη χρήση βίας από έναν αστυνομικό. Τα πλακάτ «έξω οι μπάτσοι από τη γειτονιά μας», που είχαν σηκώσει αριστεριστές και συλλογικότητες, αντικαθίστανται από τις εκκλήσεις του δήμου να περιοριστούν οι συναθροίσεις στις πλατείες ώστε «να φύγει ο κορονοϊός από τη γειτονιά μας». Ολα έχουν ένα τίμημα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr