ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κυνήγι της… Δευτέρας και η επόμενη μέρα

Newsroom eleftherostypos.gr

Η υγειονομική πραγματικότητα είναι τραγική, βιώνουμε τη χειρότερη περίοδο από την αρχή της πανδημίας. Η κοινωνική πραγματικότητα είναι δυστοπική, ζούμε έναν χρόνο σε μια παρά φύση καθημερινότητα. Η οικονομική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη, τόσο για ένα μέρος της κοινωνίας όσο και για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΑΥΤΟ το τεράστιο τριπλό πρόβλημα δεν επιλύεται μονομιάς. Απαιτείται στρατηγική βήμα βήμα. Δεν υπάρχουν ούτε εμβολιόδεντρα ούτε και λεφτόδεντρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπόσχεται φαντασιακούς παραδείσους ούτε «σκίσιμο» της επώδυνης πραγματικότητας. Oμως, είναι δεδομένο πως -όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στο «Βήμα»- «μετά τον κάβο της πανδημίας θα υπάρξει άλμα ανάπτυξης».

ΤΟ αναπτυξιακό άλμα είναι δεδομένο. Τόσο η πραγματική οικονομία όσο και τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν πιεστεί άνευ προηγουμένου από τα αλλεπάλληλα lockdowns. Το «ελατήριο» για το οποίο συζητάμε σε αυτή τη χώρα εδώ και δέκα χρόνια θα αποσυμπιεστεί και θα προκαλέσει εκτίναξη όλων των δεικτών της οικονομίας.

ΤΟ ζήτημα είναι ποια θα είναι η διάρκεια αυτής της αλματώδους ανάπτυξης. Η χώρα βγαίνει από μια δεκαετία Mνημονίων και πάνω από ενός έτους «απενεργοποίηση» λόγω πανδημίας. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν έγιναν στο παρελθόν. Απαιτείται άμεσα σημαντική μείωση όλων των άμεσων και έμμεσων φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες. Απαιτείται, όμως, και η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και στο κράτος και στον ιδιωτικό τομέα, που θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμα την αναπτυξιακή τροχιά.

ΟΠΩΣ είπαμε, όλα πρέπει να γίνουν βήμα βήμα. Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κυνηγάει τις… Δευτέρες που θα ανοίξουν οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Μπορεί η ζημιά να είναι ήδη μεγάλη, αλλά ένα άτσαλο άνοιγμα μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

ΑΣ γράψει στο λογαριασμό η κυβέρνηση και τις ζημιές του Απριλίου. Ας στείλει στους πολίτες ένα μήνυμα για την επόμενη μέρα. Ας πει ότι μέσα στον επόμενο μήνα μόνο το λιανεμπόριο θα μπορέσει κάποια στιγμή να επαναλειτουργήσει. Oτι το Πάσχα θα το περάσουμε στις πόλεις, ότι τα σχολεία και η εστίαση θα ανοίξουν κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο.

ΣΤΟΧΟΣ θα πρέπει να είναι όχι μόνο ένα ασφαλές αλλά και ένα μόνιμo άνοιγμα, χωρίς εκ νέου πισωγυρίσματα. Η κυβέρνηση οφείλει να κοιτάξει πιο μακριά από την ημερομηνιολογία της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Να δείξει στους πολίτες ως παράδειγμα τι συμβαίνει τώρα στο Ισραήλ, όπου έχει πλέον εμβολιαστεί το 60% των πολιτών. Να πει με σιγουριά ότι από τον Ιούνιο θα έχουν αρθεί σχεδόν όλες οι απαγορεύσεις πλην της χρήσης μάσκας και πως από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα.

ΑΥΤΗ η «μάχη με τους ανεμόμυλους» βδομάδα με τη βδομάδα κουράζει περισσότερο και από τις παρατάσεις του lockdown. Oι πολίτες έχουν ανάγκη να ακούσουν κάτι που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δείχνει πως η επανεκκίνηση θα γίνει σε φουλ ρυθμούς μετά τα μέσα Μαΐου.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Πανελλαδική έρευνα: Πανδημία, lockdown και κάπνισμα – Συνήθειες και κοινωνικές τάσεις

Ανδρέας Ντίνης

Στα χωριά θα τηρηθούν τα μέτρα που δεν τηρούνται στην πόλη;

Kon

Πανηγύρια και πλούσιος γάμος…

Kon

Κορωνοϊός: Αποκλιμάκωση έως το Πάσχα «βλέπει» η Παπαευαγγέλου – Τι είπε για το άνοιγμα μετακινήσεων από νομό σε νομό

Tinad

Το μπλα μπλα, τα ξεκάθαρα λόγια και το… Πάσχα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Οι περιοχές που μπαίνουν σε «σκληρό» lockdown – Όλα όσα ισχύουν

Tinad

Κορωνοϊός: Παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Οι δύο περιοχές που προβληματίζουν

Tinad

Ο μετά πανδημίας μαραθώνιος

Kon

ΓΣΕΒΕΕ: «Καμπανάκι» για… κύμα λουκέτων στην αγορά εξαιτίας των lockdowns

Evanthia Karra