Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Τα κεφάλαια των Ελληνοτουρκικών – με ορόσημο, το 1908- αποδεικνύεται ότι βρίσκουν μόνιμη απήχηση στην ελληνική ειδησεογραφία. Και μάλιστα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ιδωμένες όχι πάντα με την ψυχραιμία που απαιτείται: Η μεν Τουρκία -εδώ και διακόσια χρόνια!- ουσιαστικά δεν αποδέχθηκε τα τετελεσμένα τής… Ελληνικής Επανάστασης, το δε δικό μας συλλογικό ιστορικό υποσυνείδητο διεγείρεται είτε με Μικρά Ασία είτε με Κωνσταντινούπολη.
Η είδηση, λοιπόν, του πρακτορείου Ρόιτερς για τη στάση των ηγεμονευουσών Γερμανίας-Γαλλίας, στην Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία δεν ξαφνιάζει. Η σφοδρή αντιπαράθεση Μακρόν-Ερντογάν, για τις θαλάσσιες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτονώθηκε. Η λεκτική «μάχη», με, τω όντι, ανοίκειους χαρακτηρισμούς για διπλωματική γλώσσα, εντέλει υποβιβάστηκε και από τις δύο πλευρές.
Θυμίζω ότι η αντίδραση Μακρόν προκλήθηκε επειδή η ΤΡΑΟ, η κρατική τουρκική εταιρία που διερευνά την εξεύρεση κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε ζητήσει, Ιούνιο 2020, άδεια από την τουρκική κυβέρνηση να ερευνήσει τα «οικόπεδα» σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης, κι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Τα γεγονότα αυτά, τέλος Δεκέμβρη 2020, βρίσκονταν στην ατζέντα τής συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. Τότε είχαν προταθεί μέτρα όχι μόνον κατά της Τουρκίας αλλά και κατά στελεχών της κρατικής τουρκικής εταιρίας ΤΡΑΟ. Ωστόσο, τίποτε συγκεκριμένο.
Οπως φαίνεται τώρα, κάτι οι πιέσεις του υποστηρικτικού, προς την Τουρκία, Βερολίνου -από το 1913 κι εφεξής-, κάτι η επιστολή της κυβέρνησης Μπάιντεν, στον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων της, «να μην προχωρήσει η Ε.Ε. σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας επειδή διαφαίνεται αλλαγή στην πολιτική της», οι Βρυξέλλες τηρούν το δόγμα της πάπιας. Δηλαδή, τα μέτρα κατά της Τουρκίας και των στελεχών της ΤΡΑΟ, εξαιτίας των απειλών της κατά δύο κρατών-μελών -της Ελλάδας και της Κύπρου- έμειναν μετέωρα… στην καλύτερη περίπτωση.
Τέλος πάντων, επειδή στα σαράντα χρόνια της δουλειάς μου δεν συγκινήθηκα ποτέ από σενάρια συνωμοσίας, το συμπέρασμα είναι: Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παγώσει τις όποιες διαδικασίες κυρώσεων κατά της Τουρκίας και τουρκικών συμφερόντων. Μάλλον πρόκειται για μία ακόμη ηθελημένη «εξαπάτηση» των Βρυξελλών από την Τουρκία.
Το τoυρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να ανακοινώσει πρώτο (ασχολίαστο!) τη συνεύρεση Ν. Δένδια-Μ. Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου, για να συζητήσουν συνάντηση Μητσοτάκη¬-Ερντογάν.
Νομίζω, αν δεν ξεκαθαρίσει το μετέωρο τοπίο, του Δεκέμβρη 2020, μάλλον ας κρατήσει τις επιφυλάξεις του ο Ν. Δένδιας. Επειδή πάντα ισχύει: Timeo Danaos et dona ferentes…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr