Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Εχει ξεφύγει τόσο πολύ, που επιτίθεται πλέον προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή επισκέφθηκε νησιά του Αιγαίου και γιατί είχε επίσημες συναντήσεις με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Μπ. Νετανιάχου.
Η Αγκυρα θέτει με προκλητικό τρόπο το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και φθάνει στο σημείο όχι απλώς να ενοχλείται, αλλά και να θεωρεί «απαγορευμένες» τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων, είτε πρόκειται για τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ είτε για τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ενδεικτική των τουρκικών διαθέσεων είναι η εμπρηστική δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που έκανε λόγο για «προκλήσεις της Ελλάδας επειδή δεν αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά και πραγματοποιεί επισκέψεις αξιωματούχων σε αυτά», ενώ προειδοποίησε την Αθήνα ότι δεν πρέπει να μετατρέπει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές ή μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Η ελληνική πλευρά ορθώς απορρίπτει τις τουρκικές προκλήσεις και τον παραλογισμό της Αγκυρας και προχωρά σε σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες που αποδίδουν καρπούς, καθώς συνάπτει συνεργασίες και δημιουργεί συμμαχίες που ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας και αναδεικνύουν τον γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή.
Υπό το πρίσμα αυτό, το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν στο πλαίσιο του Φόρουμ Φιλίας συνολικά επτά χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία) και τέσσερις αραβικές (Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), δικαιώνει πλήρως τις ελληνικές επιδιώξεις για τις θαλάσσιες ζώνες.
Να σημειωθεί ότι, αν και το ανακοινωθέν δεν κάνει ρητή μνεία σε συγκεκριμένες χώρες ή πρακτικές, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι αναφορές σε καταδίκη των παράνομων και παράλογων ενεργειών που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια έχουν ως βασικό αποδέκτη την Τουρκία.
Είναι σημαντικό ότι, μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο και την επίτευξη συμφωνίας με την Αλβανία για παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, και άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου επιθυμούν να προβούν σε σχετικές οριοθετήσεις, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο, σημειωτέον, δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.
Από τις σπασμωδικές αντιδράσεις του προέδρου Ερντογάν προκύπτει ότι είναι πολύ στριμωγμένος, έχοντας χάσει και τον πιστό του φίλο, Ντ. Τραμπ, και αναζητώντας απεγνωσμένα κάποιο στήριγμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr