Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στην Ελλάδα πολλές σχολές έχουν λειτουργήσει ως «καταφύγια» παραβατικών συμπεριφορών, οι προπηλακισμοί σπουδαστών είναι συχνό φαινόμενο και όπως φάνηκε από τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το μοναδικό σύστημα ελέγχου εισερχομένων το διαχειρίζονται οι «μπαχαλάκηδες», που μπορούν να μπαινοβγαίνουν μέχρι και στο πρυτανείο.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει ένα τέλος στην παραβατική δράση νέων, που κατά κανόνα δεν ανήκουν και στις δυνάμεις των φοιτητών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση θα δημιουργηθεί ένα ειδικό σώμα φύλαξης των σχολών ενώ θα είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης για είσοδο και έξοδο στα ΑΕΙ.
Τώρα θα φανεί πραγματικά εάν και η ακαδημαϊκή κοινότητα θέλει να προστατεύσει τα του οίκου της γιατί το άσυλο ιδεών και η ελευθερία στην έκφραση των νέων, που αποτελεί συστατικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν θα διασαλευθούν εάν μία ειδική ομάδα προστασίας των σχολών αποτρέπει την είσοδο «μπαχαλάκηδων» στις σχολές και στα πρυτανικά γραφεία. Οι θέσεις των πανεπιστημιακών δεν είναι σαφείς. Αφενός αναγνωρίζουν την ανάγκη φύλαξης των σχολών -πώς θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά μετά το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ- αφετέρου δεν θέλουν ειδικό σώμα αστυνόμευσης αλλά μόνιμο πανεπιστημιακό προσωπικό που θα έχει την απαραίτητη εκπαίδευση. Μπερδεμένα πράγματα, τα οποία ελπίζουν ότι θα διευκρινισθούν στη διάρκεια της διαβούλευσης.
Το βέβαιο είναι ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται διαδικασίες ελέγχου και φύλαξης, εάν αυτό μπορεί να γίνει με υπαλλήλους των ΑΕΙ και δεν χρειάζεται ειδικό σώμα με νέες προσλήψεις θα ήταν ευχής έργο, όμως η εμπειρία έδειξε ότι οι περισσότερες σχολές είναι κυριολεκτικά ανοχύρωτες σε παραβατικές συμπεριφορές.
Σε ό,τι αφορά τις «αγωνίες» του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν αντιδημοκρατικά μέτρα, η πραγματική αγωνία ανήκει στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που αισθάνονται απροστάτευτα μπροστά σε περιστατικά βίας και άλλες έκνομες ενέργειες που εκτυλίσσονται έξω από τα αμφιθέατρα.
Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά στους φοιτητές και η λειτουργία «τουρνικέ» δεν εμποδίζει την ελευθερία έκφρασης. Ας προστατευθεί η δημόσια περιουσία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το θέμα έχει λυθεί διεθνώς εδώ και δεκαετίες.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ
Οι αλλαγές στον μεταναστευτικό νόμο και η επιτάχυνση στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου αποδίδουν καρπούς. Η Ελλάδα κατέθεσε χθες αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αίτημα επιστροφών που έχει υποβληθεί έως τώρα από τη χώρα μας, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα την αλλαγή στο νόμο περί ασύλου αφού επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν στοιβαχθεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις χωρίς δυνατότητα γρήγορης εξέτασης των φακέλων. Και οι 1.450 αλλοδαποί βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πάνω από 955 ζουν μόνο στη Λέσβο, και η επιστροφή τους στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποσυμφορήσει σημαντικά τις δομές.
Στο πρώτο δίμηνο του 2020 είχαν καταγραφεί 139 επιστροφές προς την Τουρκία ενώ μετά οι διαδικασίες διεκόπησαν λόγω του κορονοϊού. Τώρα γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση του αριθμού των αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και παράλληλα η χώρα εκπέμπει ένα μήνυμα προς τα κυκλώματα των διακινητών ότι ο νόμος για το άσυλο εφαρμόζεται γρήγορα και όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα επιστρέφει στην Τουρκία.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση