Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Η φιλοσοφία των αποφάσεων είναι κατανοητή. Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι τα ψιλά γράμματα των αποφάσεων. Αυτά τα ψιλά γράμματα που αλλάζουν διαρκώς. Αλλα ανακοινώνονται τη μια μέρα, άλλα ισχύουν την επόμενη. Αλλα λέγονται το πρωί και άλλα ισχύουν έως το βράδυ.
ΑΝΟΙΞΑΝ τα κομμωτήρια. Εστω ότι υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν. Τα μανικιούρ, πεντικιούρ για ποιο λόγο άνοιξαν; Κατάλαβε κανείς;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «τα φαινόμενα μαύρης εργασίας και καταστρατήγησης των υγειονομικών μέτρων στο χώρο αυτό είναι δυστυχώς εκτεταμένα, όπως φαίνεται και με μια ματιά στα social media. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτοκόλλα, παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον».
ΜΕ την ίδια συλλογιστική θα έπρεπε να ανοίξουν και τα μπαρ, γιατί αρκετοί μαζεύονται στα σπίτια για να πιουν το ποτό τους. Θα έπρεπε να ανοίξουν και τα σχολεία γιατί εκπαιδευτικοί κάνουν φροντιστήριο κατ’ οίκον. Θα μπορούσαν να ανοίξουν πολλές οικονομικές δραστηριότητες που λειτουργούν παράνομα παρά το lockdown.
ΕΙΝΑΙ δυνατόν να λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις ανάλογα με τα όσα βλέπει κανείς στα social media; Το λογικό και σωστό θα ήταν να ανακοινώσει η κυβέρνηση πως θα υπάρξουν βαρύτατα πρόστιμα και ποινές για όσους δεν τηρούν τα περιοριστικά μέτρα. Οχι να τους επιβραβεύει.
ΕΧΟΥΜΕ κατανοήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση; Η κυβέρνηση οφείλει να αποδεικνύει καθημερινά πως τα μοναδικά κριτήρια για τις αποφάσεις της είναι τα επιδημιολογικά. Δεν γίνεται να υπάρχουν ειδικές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις. Δεν μπορούν να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΔΕΝ γίνεται κάθε μέρα να υπάρχουν αλλαγές, μικρές ή μεγάλες, στα περιοριστικά μέτρα. Ακόμα κι αν αφορούν στον τρόπο ανοίγματος των εκκλησιών. Οποιαδήποτε διαβούλευση έπρεπε να είχε γίνει πριν από τις ανακοινώσεις. Οπως και οι τελικές αποφάσεις επιβάλλεται να συμβαδίζουν με τα ισχύοντα στους υπόλοιπους τομείς των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ δύο ζητήματα: Κατ’ αρχάς αν τηρούνται τα όσα προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Δεύτερον, δημιουργείται η εικόνα μιας κυβέρνησης που ταλαντεύεται από απόφαση σε απόφαση και από ανακοίνωση σε ανακοίνωση. Απαιτείται προσοχή στις «παρωνυχίδες» όλων των ζητημάτων.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr