ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Tο ψηφιακό άλμα της παιδείας κόντρα στις κομματικές κραυγές

Τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία: Τελικά δεν ήταν μεμονωμένο το πρόβλημα - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Cisco

Newsroom eleftherostypos.gr

Την προηγούμενη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε επιτακτικά την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως επειδή στην πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης έπεσε το δίκτυο της Cisco στο Λονδίνο με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην μπορούν να συνδεθούν με την «ψηφιακή» τάξη τους.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Χθες το σύνολο της σχολικής κοινότητας, δηλαδή 1,6 εκατομμύρια παιδιά νηπιαγωγείων, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, όπως και το σύνολο των εκπαιδευτικών συμμετείχαν στο πρόγραμμα της τηλεκπαίδευσης χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Εάν είχαμε χιούμορ στην πολιτική σκηνή, η Κεραμέως θα έπρεπε χθες να είχε ζητήσει την παραίτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για την επιπόλαια και προπαντός κραυγαλέα αντιπολίτευση, που επέλεξε στο ευαίσθητο ζήτημα της παιδείας.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι εν μέσω πανδημίας και απέναντι σε αντιδράσεις συνδικαλιστικών ομάδων που λειτουργούν με βάση το σύνδρομο της συντεχνίας που αντιστέκεται σε κάθε νέα εξέλιξη, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πέτυχε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης.

Τα μαθήματα γίνονται ψηφιακά, σχεδόν 100.000 συνεδρίες και τηλεδιασκέψεις όλων των σχολικών βαθμίδων πραγματοποιήθηκαν χωρίς σοβαρά προβλήματα, ένα τεχνολογικό άλμα που απαιτούσε χρόνια υλοποιήθηκε σε λίγους μήνες χωρίς σημαντικό κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο καθώς υπήρξε διάθεση προσφοράς από παρόχους και διαχειριστές εταιριών ψηφιακής πλατφόρμας.

Για να είμαστε ακριβείς, η κ. Κεραμέως δεν θα πετύχαινε ποτέ το στοίχημα της τηλεκπαίδευσης εάν δεν είχε μαζί της τις δυνάμεις της κοινωνίας. Εν προκειμένω τους γονείς που έκαναν τα πάντα για να βρουν λύσεις προκειμένου τα παιδιά τους να μη χάσουν πολύτιμες διδακτικές ώρες και βέβαια τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που αγωνιούν να προσφέρουν γνώση στους μαθητές τους αφήνοντας στο περιθώριο τα κομματικά στελέχη που το προηγούμενο διάστημα ξιφουλκούσαν για τη μετατροπή των τάξεων δήθεν σε «τηλεοπτικά ριάλιτι».

Το μέλλον κέρδισε, όπως συμβαίνει πάντα και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέμεινε με μία φωτογραφία παιδιών σε ένα χωριό της Ηλείας, που έκαναν μάθημα στο καφενείο επειδή δεν είχαν σύνδεση ίντερνετ. Αποδείχθηκε στη συνέχεια βέβαια ότι δεν υπήρχε η παραμικρή όχληση από τους τοπικούς παράγοντες στον δήμο Πύργου αλλά και στις αρμόδιες σχολικές διευθύνσεις για την έλλειψη υπολογιστών και η Πολιτεία διέθεσε αμέσως 15 φορητές συσκευές προκειμένου τα παιδιά να κάνουν τα μαθήματά τους χωρίς προβλήματα. Μία μάχη κατά του λαϊκισμού κερδήθηκε γιατί η Πολιτεία λειτούργησε με διάθεση να βρει λύσεις απέναντι στα προβλήματα αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία όσους αναζητούσαν πρόβλημα σε κάθε λύση.

Αποτέλεσμα της προσπάθειας είναι να έχει επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των σχολείων, να έχουν εντοπισθεί τα προβλήματα υποδομών σε όλες τις δομές ώστε να αντιμετωπισθούν σε δεύτερη φάση και η εκπαιδευτική κοινότητα να εισέλθει σύσσωμη στην ψηφιακή εποχή χωρίς να ανοίξει μύτη.

ΟΛΟΙ ΑΝΑΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος ανακοίνωσε ότι το ξενοδοχείο Electra Palace το οποίο ανήκει στην αλυσίδα που διοικεί «με τιμή και υπερηφάνεια φιλοξενεί νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε να αγωνιστεί στην πρώτη γραμμή
μάχης στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα φωτεινό παράδειγμα προσφοράς του ιδιωτικού τομέα το οποίο έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών κλινικών της πόλης να προσφέρουν μονάδες τους προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο υγειονομικός εφιάλτης στην πόλη. Λιποταξίες την ώρα της μάχης δεν επιτρέπονται.

Ολοι αναμετρώνται τώρα με τις ευθύνες τους και πρέπει να το λάβουν υπόψη τους γιατί η πανδημία κάποτε θα τελειώσει και θα γίνει ο απολογισμός δράσης και προσφοράς. Ορθώς η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη κλινικών, με τη δημόσια υγεία δεν χωρούν παιχνίδια ούτε μπακαλίστικες λογικές.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Όσο πιο γρήγορα ανοίξουμε τόσο πιο γρήγορα θα πάμε πίσω

Kon

Η μοναδική επιλογή για τη δημόσια Yγεία

Μιχάλης Μάρδας

Η έκθεση Πισσαρίδη έχει ήδη πετύχει

Tinad

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στο «όχι σε όλα» του 2012

Tinad

Πλειοδοσία υποσχέσεων

Kon

Τα Χριστούγεννα και οι ΜΕΘ

Μιχάλης Μάρδας

Οι αποφάσεις για το δεύτερο άνοιγμα και ο κίνδυνος από το τρίτο «κύμα»

Kon

Δύσκολο εξάμηνο αλλά υπάρχει φως στο τούνελ

Μιχάλης Μάρδας

Αυστηρή καραντίνα για να πάρει ανάσες το ΕΣΥ

Tinad