ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Με σχέδιο απέναντι στην ανευθυνότητα

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες μεγάλες δυσκολίες που θα απαιτήσουν συλλογική προσπάθεια και προσήλωση σε ένα σαφές σχέδιο δράσης.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ δεν βρίσκεται ακόμη στη χειρότερη φάση της, οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η αλλαγή του καιρού θα ευνοήσει τη μετάδοση του ιού και ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί σημαντικά δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος Υγείας. Για αυτό και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση του κορονοϊού η πιστή εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από χθες στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ισοπεδωτικές προσεγγίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Στην Ολλανδία ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 10.000, σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία οι αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Σχηματικά όλη σχεδόν η Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο», όταν στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη περιφέρειες στο «πράσινο» και η κατάσταση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο συνολικά.

ΩΣΤΟΣΟ, το δεύτερο κύμα της πανδημίας δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση στην οικονομία. Η ανάκαμψη θα καθυστερήσει και συνδέεται άμεσα από τον χρόνο διάθεσης του εμβολίου. Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ εκτιμούν ότι το 2021 η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 4% χωρίς να αποκλείουν και συνέχιση της ύφεσης εάν επικρατήσει το δυσμενές σενάριο υποτροπής του ιού παγκοσμίως. Με βάση τα τωρινά δεδομένα θα πρέπει να φτάσουμε στο τέλος το 2022 για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος της φετινής χρονιάς και ο χρόνος μέχρι τότε είναι μακρύς για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ που έχει κερδίσει η χώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη μεταφράζεται στα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων που δανείζεται το Δημόσιο ώστε να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της οικονομίας και να ενισχύσει την αγορά. Η κατάσταση αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον και για αυτό απαιτείται τώρα η υλοποίηση ενός προγράμματος εθνικής ανάταξης.

ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ του Ταμείου Ανάκαμψης συγκροτούν τη μεγάλη ευκαιρία της χώρας για την ενδυνάμωση του παραγωγικού ιστού, τον εμπλουτισμό της βάσης της οικονομίας πέραν του τουρισμού και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και των επιχειρήσεων.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, τυγχάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών παρά τα μέτωπα που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα σε Υγεία, οικονομία και εξωτερική πολιτική. Αυτό είναι και το ισχυρό όπλο του Μητσοτάκη. Να προχωρήσει τις αναγκαίες αλλαγές ώστε να πετύχει ταχύτερη ανάκαμψη αφήνοντας στο περιθώριο την ανευθυνότητα του Τσίπρα και την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις πρακτικές του 2014 και να καταστήσει γνωστό το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Καλά νέα υπάρχουν αλλά η μάχη συνεχίζεται – Τι λένε οι γιατροί για την άρση του lockdown

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα ψυγεία συντήρησης εμβολίων

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Επιτέλους καλά νέα – Κάτω από τα 300 έπεσαν τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – κρούσματα 29/11: 1.193 κρούσματα, 98 νεκροί και 603 διασωληνωμένοι

Μιχάλης Μάρδας

Lockdown: Παράταση μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου προτείνουν οι γιατροί και Χριστούγεννα μεταξύ μας

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Θετικός στον ιό ο Ολυμπιονίκης Βύρων Κοκκαλάνης – Αγωνίστηκε χωρίς να το ξέρει

Μιχάλης Μάρδας

«Κόκκινο» από ΗΠΑ σε άμεση παράδοση F-35 – Από το 2027 και… βλέπουμε

Μιχάλης Μάρδας

Σάλος με την δήλωση του Κώστα Τσόκλη για κορωνοϊό: Εγώ θα έσωζα έναν άξιο γέροντα παρά ένα παιδί

Ανδρέας Ντίνης

Η μοναδική επιλογή για τη δημόσια Yγεία

Μιχάλης Μάρδας