Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης
Ο μοναδικός εκπρόσωπος παραμένει ο Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος είναι υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, ενώ αξιόλογη δουλειά ως γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κάνει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.
Είναι πραγματικά να απορεί κανείς πώς ο πολίτης σκέφτεται το σχηματισμό μιας κυβέρνησης. Και ναι, ο Ελληνας πολίτης έχει άποψη και λόγο ακόμη και για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο το Σύνταγμα έχει αφήσει αποκλειστικά στα χέρια του εκάστοτε πρωθυπουργού. Προφανώς, ο Θεσσαλονικιός -ή όποιος άλλος σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο- δεν θέλει τον πιο άξιο ή ικανό για να αναλάβει κάποιο υπουργείο, αλλά κάποιον που να ανήκει στην εκλογική περιφέρειά του.
Βέβαια, αξιοπερίεργο είναι και το γεγονός ότι συνδέει την υπουργοποίηση ενός βουλευτή με την αναβάθμιση της εκλογικής περιφέρειας (!) και την υποβάθμισή της σε περίπτωση μη τοποθέτησης στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει μπροστά του μία λίστα με τους διαθέσιμους βουλευτές του κόμματός του, τους οποίους όχι μόνο γνωρίζει προσωπικά, αλλά έχει σχηματίσει και ξεκάθαρη γνώμη για τις ικανότητες και τις δυνατότητες του καθενός. Επίσης, ο πρόεδρος της κυβέρνησης έχει και την ευχέρεια να αξιοποιήσει και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, αν κρίνει ότι μπορούν να παραγάγουν αξιόλογο κυβερνητικό έργο και να φέρουν σε πέρας τη «δουλειά».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η εντοπιότητα των βουλευτών και η τήρηση… γεωγραφικών ισορροπιών στη σύνθεση μίας κυβέρνησης δεν θα πρέπει να αποτελούν κριτήρια για την επιλογή υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Η παραγωγή πολιτικής και έργου της κυβερνητικής εξουσίας αφορά το σύνολο της χώρας και δεν θα πρέπει να ταυτίζεται άμεσα με την εσωκομματική λειτουργία και σε ένα βαθμό με τη νομοθετική εξουσία.
Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, υπήρχαν διαστήματα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όπου πολλοί βουλευτές της (Τσοχατζόπουλος, Βενιζέλος, Καστανίδης, Μαγκριώτης, Βούγιας, Παπαθεμελής κ.ά.) κρατούσαν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν βοήθησε τη Θεσσαλονίκη να προχωρήσει με γοργά βήματα στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής. Γενικότερα, στο σχηματισμό κυβερνήσεων δεν ισχύει το «παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο» αλλά το «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος»…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr