Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθεί ο Τσίπρας και σύμφωνα με την οποία «για όλα φταίει ο Μητσοτάκης» δεν έχει απήχηση στην κοινωνία. Το προβάδισμα του πρωθυπουργού έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι συντριπτικό, πάνω από τις 20 μονάδες, ενώ και η Νέα Δημοκρατία έχει διευρύνει τη διαφορά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 μονάδες, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν στις 12.
Ενώ, δηλαδή, επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα και στις πρώτες θέσεις της κλίμακας των προβλημάτων παραμένει η ανεργία, με την αγωνία των πολιτών για τα εισοδήματα να κορυφώνεται, οι ερωτηθέντες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε αποτελεσματικά τόσο το μεταναστευτικό όσο και το υγειονομικό σκέλος του κορονοϊού ενώ θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός είναι καταλληλότερος έναντι του κ. Τσίπρα για να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα της ανάπτυξης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για την οικονομική πολιτική, ο Μητσοτάκης λαμβάνει 43% έναντι 24% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Aντίστοιχα είναι τα ποσοστά για την ανάπτυξη, στην εξωτερική πολιτική η διαφορά διευρύνεται στις 25 μονάδες ενώ στην κοινωνική πολιτική ο πρωθυπουργός υπερέχει με ποσοστό 40% έναντι 30% του κ. Τσίπρα.
Παράλληλα, η λέξη «φόβος» είναι η πρώτη που εκφράζει τον μέσο Ελληνα, με δεύτερη την ελπίδα και αυτό είναι απότοκο της ανησυχίας για την οικονομία. Μέχρι το ξέσπασμα του κορονοϊού ένα σημαντικό τμήμα των ερωτηθέντων πίστευε ότι τα δύσκολα για την οικονομία είχαν περάσει, τώρα υπάρχει αγωνία για την αγορά εργασίας, αν και πάλι οι δείκτες αισιοδοξίας είναι υψηλότεροι από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.
Μένει ώσπου να φύγει…
Τα αποτελέσματα της έρευνας στέλνουν μηνύματα και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα αλλά καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα ζητήματα της οικονομίας αλλά και τα εθνικά θέματα, όπου η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί κινδύνους.
Ταυτόχρονα όμως ζητούν από τον Τσίπρα να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση θέτοντας στο περιθώριο κραυγές και δημαγωγίες. Όταν, για παράδειγμα, η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στους ξένους επισκέπτες με υποδειγματικό τρόπο, δεν μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι «ο Μητσοτάκης φταίει για το μπάχαλο στον τουρισμό», όπως δήλωσε χθες από την Κέρκυρα.
Συνολικά, η Ελλάδα επιχειρεί να ανασυνταχθεί από το σοκ της πανδημίας και η αγορά κάνει τα πρώτα της βήματα μετά την περίοδο της καραντίνας. Σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε διαχειριστεί καλύτερα το υγειονομικό σκέλος του κορονοϊού και αυτή η επιτυχία είναι βάση για την ανάκαμψη.
Το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο και εκεί θα κριθούν οι πολιτικές της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο ανάπτυξης που συνδέεται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η συμπεριφορά της αντιπολίτευσης, που πρέπει να εγκαταλείψει το λαϊκισμό και να αντιληφθεί ότι η κοινωνία ζητάει απαντήσεις για το αύριο και όχι επανάληψη της αντιμνημονιακής περιόδου, απόπειρα που παραπέμπει σε φάρσα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση