Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ώρα των αποφάσεων

Κορονοϊός: Η Κομισιόν υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 600 δισ. ευρώ είναι ασφαλώς ένα θετικό νέο για ολόκληρη την ευρωζώνη – ασχέτως της πολιτικής των ηγεσιών κάθε κράτους-μέλους.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης*

Και είναι ένα ακόμα πιο θετικό μέτρο για την Ελλάδα, η οποία συμπεριελήφθη -λόγω κορωνοϊού- στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων, παρότι δεν έχει την απαιτούμενη αξιολόγηση.

Αργά, αλλά σταθερά -και χωρίς τις απίστευτες ολιγωρίες του παρελθόντος- η Ευρώπη δείχνει ότι παρά τις συνεχιζόμενες αντιθέσεις στους κόλπους της, δεν είναι διατεθειμένη να πέσει θύμα της κρίσης του κορονοϊού. Για την Ελλάδα, κοντά δύο χρόνια από την ολοκλήρωση των Μνημονίων, κάθε θετική απόφαση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθιστά πιο σύντομη την έξοδο από την ύφεση που έφερε η πανδημία.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, που προβλέπει γενναία χρηματοδότηση για όλες τις χώρες, είναι μία μεγάλη ευκαιρία -και- για τη χώρα μας. Προφανώς, δεν είναι χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιδόματα, που θα αυξήσουν περιστασιακά την κατανάλωση. Είναι πόροι που πρέπει να αξιοποιηθούν για να γίνουν αλλαγές που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από αρκετά χρόνια.

Η συζήτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ουδέποτε μετουσιώθηκε σε ένα πρακτικό αποτέλεσμα. Η χώρα μας έχει λάβει πολλά δισεκατομμύρια λόγω της συμμετοχής της στην Ενωση – και προφανώς, δεν είναι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του ‘80. Ομως, τα διαχρονικά προβλήματα παραμένουν.

Είναι η στιγμή των αποφάσεων. Η συγκυρία είναι μοναδική από όλες τις απόψεις – μία οικονομική κρίση που οφείλεται σε μία επιδημία, με την Ελλάδα να έχει πάρει ως τώρα «άριστα» στη διαχείρισή της. Πρόκειται για μία δραματική αλλαγή της εικόνας της χώρας, που πρέπει να αξιοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα. Ομως, δεν είναι μόνον αυτό – η ελληνική κοινωνία έχει τώρα τους πόρους για να κάνει ένα άλμα.

Φυσικά, τίποτε δεν είναι άμεσης απόδοσης όσο ένα επίδομα – και με την έννοια αυτή, η κυβέρνηση και τα κόμματα θα βρεθούν μπροστά σε διλήμματα. Μέχρι τώρα, οι πάντες απαντούσαν σε αυτά τα διλήμματα με βάση το άμεσο πολιτικό όφελος και κόστος. Ας μην το κάνουμε και τώρα, που μπορούμε πραγματικά να κάνουμε κάτι πολύ καλύτερο…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Λαγκάρντ: Η πρόοδος στον εμβολιασμό θα εκτινάξει την ανάπτυξη της οικονομίας στο β΄ εξάμηνο

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom