Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στους επιστήμονες έθεσε στο περιθώριο τον ακραίο λόγο που επί μία δεκαετία κυριαρχούσε κατασκευάζοντας εχθρούς, διαβάλλοντας τη γνώση και πλάθοντας μαγικές λύσεις που πληρώνονταν τελικά ακριβά από τους ασθενέστερους. Οχι ότι λύθηκε οριστικά το πρόβλημα, οι γνωστοί συνωμοσιολόγοι, όταν σιγουρεύθηκαν ότι η υγεία τους δεν κινδυνεύει, άρχισαν πάλι να σπέρνουν ανοησίες στα κοινωνικά δίκτυα υποδυόμενοι τους ψευδοπροφήτες.
ΟΣΟΙ ΑΚΟΜΗ πιστεύουν ότι ο κορονοϊός ήταν ένα ψεύτικο κατασκεύασμα και αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας ας πάνε μία βόλτα στην Ευρώπη για να τεκμηριώσουν την άποψή τους για το εάν τελικά υπήρχε πανδημία ή όχι.
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ να είχαμε στη χώρα μας 4.500 νεκρούς από τον κορονοϊό, οι μονάδες εντατικής θεραπείας να μην επαρκούσαν για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων και οι γιατροί να προχωρούσαν σε μακάβριες επιλογές για το ποιον ασθενή θα διασωλήνωναν και ποιον θα άφηναν στο έλεος του Θεού. Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, έγινε στην προοδευτική Σουηδία των 11 εκατομμυρίων πολιτών, που διαθέτει ένα από το πιο σύγχρονα συστήματα Υγείας παγκοσμίως. Ο αντίστοιχος Τσιόδρας έκανε λάθος εκτίμηση και άφησε τη χώρα χωρίς περιορισμούς πιστεύοντας ότι η ανοσία της αγέλης θα λειτουργούσε υπέρ της δημόσιας υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν τα θύματα να είναι 25 φορές περισσότερα σε σύγκριση με την Ελλάδα, που ακολούθησε συνετή πολιτική, ο Σουηδός Τσιόδρας να απολογείται για το λάθος του, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης να βυθίζεται στην ανυποληψία και η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος να εξασθενεί με πρωτόγνωρους ρυθμούς.
ΟΣΟ ΓΙΑ την οικονομία της σκανδιναβικής χώρας οι εκτιμήσεις για την ύφεση ποικίλλουν από 4% έως 10%, τα ανοικτά καταστήματα δεν έσωσαν την αγορά και μάλλον ευνόησαν τη διάδοση της νόσου.
Μένει ώσπου να φύγει…
Η ΕΛΛΑΔΑ έχει τις δικές της προκλήσεις, όμως είναι ευτυχής συγκυρία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ψάχνει εχθρούς ή πρόχειρες δικαιολογίες μπροστά στα προβλήματα. Λειτουργεί με βάση την κοινή λογική ακούγοντας τους ειδικούς και λαμβάνοντας αποφάσεις έχοντας πλήρη εικόνα των ζητημάτων. Τα καταφέραμε στην πανδημία, μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο στην οικονομία, αρκεί ο ορθολογισμός να αποτελέσει βασικό κίνητρο για τη λήψη αποφάσεων και κυρίως για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ επιτελείο δουλεύει συστηματικά για να διαμορφώσει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Χρειαζόμαστε επενδύσεις στην ενέργεια, στην κοινωνία της γνώσης, στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, το επισημαίνουν όλοι οι αναλυτές, αλλά αυτό που πρωτεύει είναι να βρεθεί διέξοδος στην αγορά απασχόλησης για τους νέους που σήμερα στερούνται επαγγελματικών ευκαιριών. Η Ελλάδα πρέπει να εντοπίσει το παραγωγικό πρότυπο στο οποίο θα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα διεθνώς και το οποίο θα μπορέσει να απορροφήσει τις επόμενες γενιές επαγγελματιών και επιστημόνων. Τα πειράματα με τα «γιουρούσια» και τις «περήφανες διαπραγματεύσεις» τα πληρώσαμε ακριβά με φορολογικές επιδρομές και οικονομική στασιμότητα.
ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σύνεση και ορθολογισμός. Οι λιγότεροι φόροι θα φέρουν περισσότερα έσοδα, η συστηματική αξιολόγηση στο Δημόσιο θα δημιουργήσει τις βάσεις για καλύτερο κράτος, η επένδυση στη γνώση θα θωρακίσει την κοινωνία μας από τις επόμενες κρίσεις και θα θέσει οριστικά στο περιθώριο τους συνωμοσιολόγους της πυρκαγιάς.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής