Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το «μένουμε όρθιοι» έσβησε αμέσως μετά την επιτυχία της κυβέρνησης να διεκδικεί η χώρα μας πακέτο ενίσχυσης 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρώπη για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Δεν συγκινούν επίσης οι «κραυγές» των Συριζαίων που συμπορεύονται με οπισθοδρομικές συνδικαλιστικές δυνάμεις των εκπαιδευτικών για να καταγγείλουν δήθεν σύστημα «big brother» στην Παιδεία με αφορμή τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Προφανώς στο Κέμπριτζ δεν υπάρχει ΟΛΜΕ και δεν φοβούνται ηλεκτρονική παρακολούθηση μαθημάτων με αποτέλεσμα να ανακοινώσουν ότι την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά η διδασκαλία θα γίνεται διαδικτυακά.
Η παρέμβαση που ξεχώρισε ήταν του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος κόντρα στην επίσημη ή «ημιεπίσημη» γραμμή της Κουμουνδούρου, με άρθρο του στα «Νέα», έπλεξε το εγκώμιο του Σωτήρη Τσιόδρα τονίζοντας ότι ανταποκρίθηκε πλήρως στα καθήκοντά του με σοβαρότητα, επάρκεια, κοινωνική ευαισθησία και ενσυναίσθηση για τις επιστημονικές αβεβαιότητες και τις αγωνίες των απλών ανθρώπων.
Μάλιστα ο κ. Ξανθός, που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, επέκρινε όσους εκ του ασφαλούς, δηλαδή αφού είχε κριθεί η μάχη και αποφεύχθηκε η υγειονομική τραγωδία, έσπευσαν να αμφισβητήσουν τον Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά όπως σημείωσε ακόμη και οι πιο δύσπιστοι κατάλαβαν το αποτύπωμα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας που άφησε στη συλλογική μας συνείδηση.
Αυτή ήταν μία πραγματικά σοβαρή δήλωση και όταν μπορείς να συμφωνείς με τον κ. Ξανθό για τα αυτονόητα, το ίδιο μπορείς να ακούσεις με προσοχή τις διαφορετικές του θέσεις για άλλα ζητήματα της πολιτικής και της οικονομίας.
Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι ότι δεν ακούγεται γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να ξαναζήσει τις ακρότητες της περιόδου προ 2015. Η συνταγή αποδοκιμάζεται από τους πολίτες που αγωνιούν για το σήμερα και ενδιαφέρονται να ακούσουν λύσεις για το αύριο. Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega πρέπει να λειτούργησε σαν συναγερμός στην Κουμουνδούρου. Ολα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα έχουν επιδεινωθεί και μάλιστα σε συνθήκες αβεβαιότητας, όπου οι ανησυχίες για την οικονομία και την ανεργία απασχολούν την πλειονότητα των ερωτηθέντων.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να «κεφαλαιοποιήσει» πολιτικά οφέλη, αντιθέτως οι πολίτες επιβραβεύουν την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε την κρίση του κορονοϊού και εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.
Οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό ξεπερνούν το 68% (από το ασύλληπτο 74% του προηγούμενα μήνα) ενώ για τον κ. Τσίπρα περιορίσθηκαν στο 25% από 33% της προηγούμενης μέτρησης. Οι αρνητικές δε γνώμες (που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πιο κρίσιμες γιατί δύσκολα γυρίζουν σε θετικές) ανήλθαν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο 65% από 56%. Υστερα από αυτά δεν είναι τυχαίο ότι στον πίνακα των δημοτικοτήτων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατρακύλησε στην τρίτη θέση, πίσω όχι μόνο από τον πρωθυπουργό αλλά και από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στο παρελθόν δεν συγκινεί την κοινωνία, η οποία δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Φίλη για «τεχνολογική παρακολούθηση», ούτε ψάχνει για μαγικές λύσεις στην οικονομία, τις οποίες πλήρωσε ακριβά με μνημονιακά μέτρα.
Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να ακολουθήσει τον παλμό της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν μπορεί να εκφράσει το χώρο του κέντρου και ασχολείται μόνο με τον κομματικό πυρήνα, που διαρκώς συρρικνώνεται.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση