Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Η απόφαση του κ. Αλέξη Τσίπρα να παρίσταται αυτοπροσώπως είναι ενδεικτική για το πώς ο πρωθυπουργός αξιολογεί τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας. Πώς αντιμετωπίζει τους διεθνείς συνασπισμούς στους οποίους ανήκει η Ελλάδα. Ποια άποψη έχει για τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Ακόμη, πώς αντιλαμβάνεται να αναφέρεται η Ελλάδα, στις πιο έγκυρες διεθνείς εφημερίδες σήμερα, ανάμεσα στις «δημοκρατίες της μπανάνας» και τις τριτοκοσμικές χώρες, που οι πολίτες τους ξέχασαν την τελευταία φορά που συμμετείχαν σε εκλογές. Η δε λεγόμενη «φιντελική δημοκρατία» στην Κούβα κρατάει πάνω από πενήντα χρόνια.
Ωστόσο, θα επιχειρήσω και τη λίστα να παρουσιάσω και σχετικά σχόλια να κάνω. Γιατί αυτή είναι και η πρώτη φορά, από Μεταπολιτεύσεως, που η Ελλάδα… μετακόμισε ιδεολογικά και ιστορικά ανάμεσα σε Νότια Αμερική και κάπου στη Δυτική Αφρική. Κολοκοτρώνης και Φιντέλ μαζί. Ανάμεσα σε καθεστώτα, όπου οι κατέχοντες την εξουσία θεωρούν εαυτούς ισόβιους. Στην Ευρώπη το τελευταίο ανάλογο καθεστώς, με εκείνο του Φιντέλ, ήταν του Χότζα της Αλβανίας.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Στην πολιτική κηδεία του κομαντάντε πήγαν οι πρόεδροι: της Βολιβίας ο Μοράλες, της Κολομβίας ο Σάντος, του Εκουαντόρ ο Κορέα, του Ελ Σαλβαδόρ ο Κερέν, του Μεξικό ο Νιέτο, της Νικαράγουα ο Ορτέγκα, του Παναμά ο Βαρέλα, της Βενεζουέλας ο Μαδούρο, της Ζιμπάμπουε ο Μουγκάμπε, της Νότιας Αφρικής ο Ζούμα, της Ναμίμπια ο Γκέινγκομπ, του Πράσινου Ακρωτηρίου ο Φονσέκα, της Γουινέας ο Μπασόγκο και ο Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν πήγε κανείς από τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κανείς από τον δυτικό κόσμο.
Ο κ. Τσίπρας, εκφωνώντας τον επικήδειο του κομαντάντε, δεν επέτρεψε να περάσει απαρατήρητη η παρουσία του και η χώρα -δυστυχώς- που εκπροσωπεί. Τώρα, σε ποια γλώσσα, μη ρωτάτε. Ολο και κάποιος θα μετέφραζε από την ελληνική πρεσβεία στην Αβάνα. Αυτό όμως που πρέπει να αναρωτηθείτε είναι τι είδους κυβερνήσεις έχουν οι περισσότερες από αυτές τις χώρες, πόσο λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, πόσο υπολογίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, πόσο ελεύθερος είναι ο Τύπος, πόσοι αντιφρονούντες και δημοσιογράφοι κοσμούν τις φυλακές τους.
Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι ο κ. Πάνος Καμμένος, ως εταίρος της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Αμυνας, όφειλε να συστήσει στον κ. Τσίπρα να εμφανιστεί τουλάχιστον με στολή ανάλογη του κομαντάντε. Κι αν δεν προλάβαινε ο ράφτης του, ας του δάνειζε αυτός…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου