Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της ως ένας ασφαλής υγειονομικός προορισμός» είναι η αιχμή της εκστρατείας προκειμένου να περιορισθούν οι απώλειες της τουριστικής περιόδου και η χώρα μας να αποκομίσει μεγαλύτερο μερίδιο σε μία μικρότερη, λόγω των συνθηκών, διεθνή αγορά.
Σε σύγκριση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Τουρκία, η Ελλάδα απέκτησε πλεονέκτημα χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, η επιτυχία αυτή αποτελεί στήριγμα συνολικά για τον κλάδο.
Οι ξένοι επισκέπτες, όταν αποφασίσουν για τις διακοπές τους, βάζουν πλέον στην εξίσωση του τόπου προορισμού και τις υγειονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η ύφεση στη χώρα μας θα προσεγγίσει το 9,7% λόγω της μεγάλου βαθμού εξάρτησης της οικονομίας μας από τον τουρισμό. Τώρα ξεκινά η μάχη προκειμένου να διασωθεί η αιχμή της περιόδου και να διευρυνθεί η σεζόν έως τα τέλη Οκτωβρίου. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, όταν μάλιστα επικρατούν περιορισμοί στην εστίαση και στη διαμονή, όμως η έκβαση αυτού του στοιχήματος θα κρίνει πολλά για τη συνολική συμπεριφορά της οικονομίας και την εξέλιξη στην αγορά εργασίας.
Το γεγονός ότι αποφύγαμε τραγωδίες τύπου Ιταλίας προκαλεί αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και στην οικονομία. Δυστυχώς το 2020, ενώ είχε ξεκινήσει με εντυπωσιακά στοιχεία ανάπτυξης, θα αποτελέσει χρονιά βαθιάς ύφεσης λόγω της πανδημίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους η παραγωγή στη μεταποίηση είχε αυξηθεί κατά 3,5% σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές, αν και έπεσαν τον Μάρτιο λόγω των απαγορεύσεων που συνδέονταν με τον κορονοϊό, στο τρίμηνο κινούνταν ανοδικά κατά 6%, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης στις εξαγωγές τροφίμων (+17%).
Στο εμπόριο οι λιανικές πωλήσεις του διμήνου κατέγραψαν επίσης ανοδική πορεία με 6%, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα είχε εκτιναχθεί κατά 57% έναντι πτώσης 18% στο αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 16,1% έναντι 18,4% τον ίδιο μήνα πέρυσι, όμως το κλείσιμο της οικονομίας προκάλεσε πάγωμα των προσλήψεων. Ακόμα και οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πρώτο τρίμηνο παρουσίασαν σημαντική αύξηση,
ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αν και έπεσε σημαντικά τον Απρίλιο, διαμορφώθηκε στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2019.
Ολα αυτά τα στοιχεία αποδομούν τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι για ύφεση πέραν του 4% θα ευθύνεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η Ελλάδα φέτος θα σημείωνε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία 15ετία, όμως λόγω ο κορονοϊού ο στόχος αυτός μετατίθεται για το 2021…
ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΓΑΝΤΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΕ ΕΣΤΙΑΣΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεδιάσκεψη χθες με εκπροσώπους του τουρισμού, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, ιδίως στον κλάδο της εστίασης. Οι υποσχέσεις που δίνει στους μικρομεσαίους και ο καταγγελτικός του λόγος για την κυβέρνηση, «που δεν χρησιμοποιεί το μαξιλάρι των 26 δισεκατομμυρίων», δεν πείθουν.
Οι επαγγελματίες θυμούνται ότι ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που μετά την «περήφανη διαπραγμάτευση» ανέβασε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% (όπως το είχε βρει μετά τη μείωση επί Σαμαρά) στο 24%, μαζί με βασικά είδη διατροφής που επιβάρυναν και τις επιχειρήσεις και πρωτίστως τα νοικοκυριά. Στον τουρισμό πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε τέλη διαμονής και επιβάρυνε το «πακέτο» με τον αυξημένο ΦΠΑ 24%, ενώ συνολικά χαράτσωσε τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες με τις αυξημένες εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου.
Οσο κι αν τώρα κόπτεται για την τύχη των μικρών επιχειρήσεων, ο κ. Τσίπρας είναι ο πολιτικός που ευθύνεται γιατί με την άφρονα πολιτική του πρώτου εξαμήνου του 2015 επιβάρυνε την ιδιωτική πρωτοβουλία και ζημίωσε πολλαπλώς τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού. Η κυβέρνηση τώρα εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, στα επίπεδα που ήταν το 2014. Προ Τσίπρα δηλαδή.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση