Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι δυσκολίες βρίσκονται μπροστά μας, για όσο διάστημα δεν υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει τον κορονοϊό η ζωή θα είναι συνυφασμένη με τη χρήση μάσκας, τον περιορισμό των μετακινήσεων, την απαγόρευση των συναθροίσεων και τη θερμομέτρηση των ξένων επισκεπτών, θέτοντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για βασικούς κλάδους της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση, το διεθνές εμπόριο και οι μεταφορές. Ουσιαστικά, η οικονομική ζωή θα τρέχει με «δευτέρα» ταχύτητα μέχρι να βρει η επιστημονική κοινότητα το αντίδοτο στον ιό, απελευθερώνοντας τις μετακινήσεις και συνολικά όλες τις δυνάμεις της παραγωγής.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ακολουθήσει μια συνετή πολιτική στο οικονομικό σκέλος της κρίσης, που όπως φαίνεται προέκυψε μετά τη διαπίστωση του επιστημονικού συμβουλίου ότι η πανδημία θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής το φθινόπωρο. Οι ενισχύσεις των επιχειρήσεων και των εργαζομένων δόθηκαν με μέτρο καθώς η Ελλάδα δεν έχει απεριόριστα δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ τα χρηματικά αποθέματα πρέπει να παραμείνουν σημαντικά για να χρηματοδοτήσουν το σκέλος επανεκκίνησης της οικονομίας χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας.
Οι προτάσεις που ακούστηκαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν σε «προγράμματα Θεσσαλονίκης» αλλά και σε αντιλήψεις που μοιάζουν με «γινάτι» απέναντι στη βελτιωμένη εικόνα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα έπρεπε να είχαν δοθεί όλα τα διαθέσιμα του περιβόητου κουμπαρά, οι προτάσεις του ξεπερνούν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς εκτός από τις ενισχύσεις, το κράτος έχει αναστείλει τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εάν ο Μητσοτάκης ακολουθούσε τη συνταγή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Ιούνιο θα ήμασταν «ταπί και ψύχραιμοι», έτοιμοι να πέσουμε στα νύχια των δανειστών. Θυμηδία προκαλεί και ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι εάν η χώρα πέσει σε ύφεση πάνω από 4% αυτό θα είναι συνέπεια των πολιτικών Μητσοτάκη, λες και ο πρωθυπουργός προκάλεσε σε κάποιο σκοτεινό εργαστήριο τον κορονοϊό, που έχει προκαλέσει τη βύθιση της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός διαθέτει στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί. Οι πολίτες εμπιστεύονται τους θεσμούς και την επιστημονική γνώση, λένε «όχι» σε κραυγές και γνωρίζουν ότι οι μαγικές λύσεις κρύβουν επαχθείς λογαριασμούς, όπως φάνηκε με το τρίτο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να το αξιοποιήσει με συντονισμένη δράση.
Η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία τώρα να αναδιατάξει την παραγωγική της μηχανή, να προτάξει τον πρωτογενή τομέα και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της μεταποίησης, που θα συμπληρώσουν τα κενά του τουριστικού κλάδου. Για να πετύχει το εγχείρημα απαιτείται και ανάληψη ευθυνών από τους επιχειρηματίες, να στηρίξουν τις εταιρίες και το ανθρώπινο κεφάλαιό τους. Αρκεί να υιοθετηθεί μία πολιτική που θα εξορθολογίζει τους φόρους και θα ενισχύει την επιχειρηματική δράση, ώστε η Ελλάδα να γίνει βασικός επενδυτικός προορισμός όταν η καραντίνα αρθεί οριστικά και κοπάσει η καταιγίδα της αβεβαιότητας.
Τα αδιαπραγμάτευτα θέλω της κοινωνίας
ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΧΡΟΝΟ
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξήγησε χθες στους «Αταίριαστους» στον ΣΚΑΪ τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει σε υγειονομικό επίπεδο την πανδημία που σαρώνει τον πλανήτη και να θωρακισθεί το ΕΣΥ.
Με την έγκαιρη λήψη των περιοριστικών μέτρων το σύστημα Υγείας κέρδισε χρόνο και κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περιόδου χωρίς να βιώσουμε τις τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία των γειτονικών χωρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο υπήρχε η δυνατότητα για 850 τεστ κορονοϊού ημερησίως ενώ τώρα υπάρχει δυνατότητα για 5.500 ελέγχους. Επιπλέον, η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε έναν «παγκόσμιο πόλεμο» για την προμήθεια ιατρικού υλικού να εφοδιάσει τα νοσοκομεία με τα αναγκαία είδη για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και για τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ο αριθμός των οποίων διπλασιάσθηκε μέσα σε τρεις μήνες.
Το υπουργείο Υγείας κατάφερε μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ και όπως είπε ο κ. Κικίλιας αυτό ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς όλου του προσωπικού των μονάδων Υγείας. Η εμπιστοσύνη που αποκτά το ΕΣΥ αποτελεί και τη βάση για τη μελλοντική του ενίσχυση.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση