Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Συγγνώμη για τη σύγκριση, το ξέρω ότι είναι «εξτρεμιστική», αλλά δεν κρατιέμαι: Οταν το 1943 οι Ινδοί πέθαιναν κατά εκατομμύρια από την πείνα, επειδή η Βρετανική Αυτοκρατορία τους έπαιρνε τις σοδειές στο πλαίσιο της πολεμικής προσπάθειας, ο Τσόρτσιλ τόλμησε να πει το εξής: «Φταίνε οι Ινδοί, που γεννάνε σαν τα κουνέλια». (Αυτά, για να γνωρίζουμε το ποιόν του «πατέρα της νίκης».)
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Πιο εξοργιστική κι από τη στάση του Βερολίνου και των Ολλανδών ήταν η «κωλοτούμπα» του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ. Από τα «Ντροπή!», το γύρισε στους ύμνους για το συμβιβασμό με τους Γερμανούς. Ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν πως με την απόφαση του Eurogroup η έκρηξη στην Ε.Ε. δεν αποφεύχθηκε.
Πήρε απλώς μικρή παράταση, για τη «μετα-κορονοϊό» εποχή. Κατά τη γνώμη μας, οι Γερμανοί δεν φοβούνται ούτε τον Σαλβίνι ούτε τη Λεπέν. Αμφότεροι απέδειξαν στην πορεία πως είναι σκυλιά που γαβγίζουν, αλλά δεν δαγκώνουν – εκτός κι αν τους ξεπεράσουν οι καταστάσεις στο εσωτερικό των χωρών τους, ποτέ δεν ξέρεις. Οσο για τον γερμανικό λαό – σημαντικό παράγοντα της εξίσωσης, τον οποίο ελάχιστοι μνημονεύουν- ομολογούμε ότι αποτελεί «άγνωστο Χ». Σύμφωνοι, το 68% στη δημοσκόπηση της «ZDF» ζητά «να βοηθήσει η Ε.Ε. την Ιταλία, την Ισπανία και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου που πλήττονται».
Ομως, κατά τη Μέρκελ, οι γερμανικές προτάσεις συνιστούν την καλύτερη δυνατή επίδειξη «αλληλεγγύης». Μόλις με το καλό φύγει ο κορονοϊός πάλι τα κεφάλια μέσα, με λιτότητα, δημοσιονομική πειθαρχία και «λάιτ Μνημόνια», για να μαζευτούν τα ερείπια. Ετσι θα πορευτεί η μαμά Ε.Ε. κι όσο αντέξει…
Από την έντυπη έκδοση