ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

ΜΜΕ στον καιρό του κορονοϊού

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο τρόπος αντιμετώπισης των ΜΜΕ αυτή την εποχή από διάφορες κυβερνήσεις δίνει και το μέτρο της δημοκρατικής τους ευαισθησίας. Ο Ορμπαν, φέρ’ ειπείν, μετέτρεψε όλους τους δημοσιογράφους της Ουγγαρίας σε δημοσίους υπαλλήλους, με καθήκον υπακοής στο «μονοκράτορα» μιας χώρας με αυτοκαταργημένη Βουλή. Για τον Ερντογάν τα ξέρουμε – δεν χρειάζεται να τα ξαναλέμε. Γραφικά «σουλτανάτα» της Κεντρικής Ασίας, όπως το Τουρκμενιστάν, απλώς απαγόρευσαν στα κρατικά ΜΜΕ (δεν υπάρχουν κι άλλα) να αναφέρουν τη λέξη «κορονοϊός».

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Στα πιο σοβαρά, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο πακέτο σωτηρίας 2,2 τρισ. δολαρίων του Τραμπ, δεν υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την ενίσχυση των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης – προφανώς υπάγονται στις γενικές κατηγορίες των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.

Στην αιμάσσουσα Ισπανία, ο σοσιαλιστής, κατά τα άλλα, Πέδρο Σάντσεθ, διέπραξε ένα τεράστιο ολίσθημα. Ενέκρινε 15 εκατ. δολάρια μόνο για τα ιδιωτικά κανάλια, τη στιγμή που η ισπανική ΕΣΗΕΑ (AMI) ανακοίνωσε ότι τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων έπεσαν κατά 75%-80%, με συνέπεια να προχωρούν ήδη σε περικοπές μισθών και απολύσεις.

«Η διατήρηση στη ζωή ελεύθερων και ανεξάρτητων ΜΜΕ είναι το καλύτερο αντίδοτο απέναντι στην παραπληροφόρηση, τις αποσιωπήσεις και τα ψέματα σχετικά με τον κορονοϊό», τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Εφημερίδων και Εκδοτών (WAN-IFRA), Φερνάντο Γιάρσα Μαδράσο.

«Μια κοινωνία δίχως ζωντανές επιχειρήσεις Τύπου», πρόσθεσε, «δεν έχει εγγυημένη ούτε την ελευθερία ούτε τη συνοχή της». Φωτεινό παράδειγμα η Δανία, που με ένα αρχικό πακέτο στήριξης 24 εκατ. ευρώ (σε κορόνες, καθότι εκτός ευρωζώνης) θα καλύψει το 50%-80% των απωλειών όλων των έντυπων, ηλεκτρονικών, ημερήσιων, εβδομαδιαίων και μηνιαίων ΜΜΕ της χώρας, όσο διαρκεί η κρίση. «Τα ΜΜΕ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας μας, ειδικά σε τέτοιους καιρούς. Είναι ζωτικό να διατηρήσουμε υπεύθυνους και αξιόπιστους διαύλους πληροφόρησης των πολιτών γι’ αυτά που βιώνουμε», είπε η υπουργός Πολιτισμού, Τζόι Μόργκενσεν.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Τα εμβόλια του βασιλιά

Κορονοϊός: 253 τα νέα κρούσματα στην Αττική – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 12/06: 591 τα νέα κρούσματα – 360 διασωληνωμένοι – 21 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Ανάγκη επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών

Κορονοϊός: Καλά τα νέα για τη Θεσσαλονίκη – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα

Κορονοϊός: Εξίσου μεταδοτικά τα παιδιά με τους ενήλικες – Νέα έρευνα για το ιικό φορτίο

Κορονοϊός – Συναγερμός στις φυλακές Πάτρας: Τουλάχιστον 15 κρούσματα – Θετικός και ο Παλαιοκώστας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Self test: Τέλος στον υποχρεωτικό έλεγχο για τους εμβολιασμένους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διχασμός σε όλο τον κόσμο για εμβόλια σε παιδιά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom