Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σαφής αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ

Η θέση μας

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο επιβεβαίωσε τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει πλέον η Ελλάδα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Σε αντίθεση με την περίοδο 2015-16, όταν η χώρα είχε υιοθετήσει το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα ανοικτά σύνορα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ερήμην της Ελλάδας, τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Για πρώτη φορά, η Ευρώπη, και ιδίως η Γερμανία, αντιλήφθηκαν ότι η Ελλάδα κράτησε, και κρατά, όρθια τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, επιτυγχάνοντας έτσι τρία βασικά αποτελέσματα:

Πρώτον, ακυρώθηκαν οι εκβιασμοί του Ερντογάν απέναντι στην Ευρώπη που έγιναν με τις πλάτες κατατρεγμένων ανθρώπων. Η Α. Μέρκελ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πρακτικές της Τουρκίας, ενώ στις Βρυξέλλες η συζήτηση της Κομισιόν με τον Ερντογάν έγινε με δυσμενέστερους όρους για την Άγκυρα.

Δεύτερον, η Ελλάδα ως φρουρός των ευρωπαϊκών συνόρων μπορεί να διεκδικήσει στην πράξη την αλληλεγγύη των υπολοίπων χωρών. Αν η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι θέλουν σφραγισμένα σύνορα, θα πρέπει να ενισχύσουν την Ελλάδα.

Και τρίτον, η γεωπολιτική θέση της χώρας μας αναβαθμίζεται, καθώς έχουμε αποκρούσει την ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο ζωές χιλιάδων ανθρώπων, όταν, από την άλλη πλευρά, η Τουρκία χρησιμοποίησε τους μετανάστες ως εργαλεία για την επίτευξη των δικών της σκοπών.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει συνολικά τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και στέλνει ένα μήνυμα ισχύος στον αμετροεπή Ερντογάν, που κατάλαβε πλέον ότι δεν μπορεί να κάνει τα παιχνίδια του σε βάρος της χώρας μας.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για τον ιό

Tinad

Ο κορωνοϊός χτυπάει τη διεθνή οικονομία

Tinad

Ο κορωνοϊός χτυπάει τη διεθνή οικονομία

Tinad

Αποφασιστικότητα στα εθνικά θέματα

Το ντόμινο του κορωνοϊού

Εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση

Τα fake news του Ερντογάν

Αλληλεγγύη στην πράξη

Υπάρχει Ευρώπη;