Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σαφής αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ

Η θέση μας

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο επιβεβαίωσε τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει πλέον η Ελλάδα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Σε αντίθεση με την περίοδο 2015-16, όταν η χώρα είχε υιοθετήσει το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα ανοικτά σύνορα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ερήμην της Ελλάδας, τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Για πρώτη φορά, η Ευρώπη, και ιδίως η Γερμανία, αντιλήφθηκαν ότι η Ελλάδα κράτησε, και κρατά, όρθια τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, επιτυγχάνοντας έτσι τρία βασικά αποτελέσματα:

Πρώτον, ακυρώθηκαν οι εκβιασμοί του Ερντογάν απέναντι στην Ευρώπη που έγιναν με τις πλάτες κατατρεγμένων ανθρώπων. Η Α. Μέρκελ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πρακτικές της Τουρκίας, ενώ στις Βρυξέλλες η συζήτηση της Κομισιόν με τον Ερντογάν έγινε με δυσμενέστερους όρους για την Άγκυρα.

Δεύτερον, η Ελλάδα ως φρουρός των ευρωπαϊκών συνόρων μπορεί να διεκδικήσει στην πράξη την αλληλεγγύη των υπολοίπων χωρών. Αν η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι θέλουν σφραγισμένα σύνορα, θα πρέπει να ενισχύσουν την Ελλάδα.

Και τρίτον, η γεωπολιτική θέση της χώρας μας αναβαθμίζεται, καθώς έχουμε αποκρούσει την ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο ζωές χιλιάδων ανθρώπων, όταν, από την άλλη πλευρά, η Τουρκία χρησιμοποίησε τους μετανάστες ως εργαλεία για την επίτευξη των δικών της σκοπών.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει συνολικά τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και στέλνει ένα μήνυμα ισχύος στον αμετροεπή Ερντογάν, που κατάλαβε πλέον ότι δεν μπορεί να κάνει τα παιχνίδια του σε βάρος της χώρας μας.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύσκολες ισορροπίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμός και τήρηση μέτρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom