Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι στον Έβρο δρουν «τάγματα εφόδου» και όχι οι Ένοπλες Δυνάμεις, ότι η δημοκρατία κινδυνεύει στη χώρα μας από τραμπούκους, ενώ ευημερεί στη φιλήσυχη Τουρκία, ότι στην απέναντι όχθη του ποταμού τα στελέχη του Ερντογάν προσπαθούν για το καλύτερο με τους μετανάστες, αλλά βρίσκουν απέναντι το τείχος της ντροπής.
Στον φανταστικό τους κόσμο, αυτές τις ημέρες στα ελληνικά σύνορα μάχονται από τη μια πλευρά οι δυνάμεις του φασισμού και από την άλλη οι Τούρκοι ουμανιστές που θέλουν να γκρεμίσουν την ακροδεξιά, τον ναζισμό και τα άλλα παραμύθια που ακούμε τις τελευταίες ημέρες από τους αριστερόστροφους.
Δεν γνωρίζουμε εάν οι Συριζαίοι έχουν παρασυρθεί από τις ιδεοληψίες τους, από τον αντιπολιτευτικό τους οίστρο ή απλώς περιφέρουν την άγνοιά τους (προτιμούμε το τελευταίο), αλλά το βέβαιο είναι ότι έχουν απομονωθεί από την κοινωνία, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ελλάδα και τελικώς αποθρασύνουν το τυραννικό καθεστώς της Τουρκίας.
Ας παρακολουθήσουν τον υπουργό Εσωτερικών του Ερντογάν, κάποιον Σοϊλού, που και αυτός μιλάει για «ανοιχτά σύνορα» όχι της χώρας του αλλά της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα παροτρύνει τους μετανάστες να διαβούν τώρα τον Έβρο που η στάθμη των νερών είναι χαμηλή.
Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο σε περίοδο ειρήνης ένας Τούρκος αξιωματούχος να καλεί χιλιάδες ανθρώπους να παραβιάσουν τα ελληνικά σύνορα και κάποιοι εγχώριοι αναλυτές να επιμένουν ότι η ασύμμετρη απειλή είναι «ιδεολόγημα» του Μητσοτάκη.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ούτε επίσης υπάρχει προηγούμενο υφυπουργός της Τουρκίας να μιλάει για «σκηνές Άουσβιτς στον Έβρο» για να πάρει την απάντηση από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο που ανέφερε ότι «η εκμετάλλευση αθώων ανθρώπων και η δημιουργία εντυπώσεων με τον ευτελισμό του Ολοκαυτώματος από την τουρκική κυβέρνηση δεν είναι παρά μια άθλια και χυδαία επιχείρηση παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της παγκόσμιας κοινής γνώμης».
Ο Ερντογάν βρήκε τους «χρήσιμους» που έψαχνε, το μόνο που μένει είναι να διαδηλώνουν αγκαζέ για τα «ανοιχτά σύνορα» κόντρα στην «ακροδεξιά». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπραξε το αυτονόητο και κράτησε σφραγισμένο τον Έβρο εξουδετερώνοντας το σχέδιο του Ερντογάν που ήθελε να χρησιμοποιήσει ταλαίπωρους ανθρώπους ως πολιορκητικούς κριούς.
Εάν οι «δικαιωματιστές» ενδιαφέρονται πραγματικά για τους κατατρεγμένους των συνόρων θα έπρεπε να οργανώνουν συγκεντρώσεις κατά της τυραννικής Τουρκίας και όχι κατά της Ελλάδας. Δυστυχώς για αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πολιτικός παραλογισμός έχει γίνει κεντρική γραμμή, ας ανοίξουν τα μάτια τους πριν είναι αργά.
Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η κατάρρευση των αγορών λόγω του κορονοϊού δημιουργεί συνθήκες χάους στην παγκόσμια οικονομία και δυσχεραίνει τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής. Τα χρηματιστήρια έχουν καταρρεύσει ενώ το παγκόσμιο εμπόριο, ο τουρισμός και οι αερομεταφορές κυριολεκτικώς έχουν παραλύσει. Η κατάσταση είναι δύσκολη, ωστόσο υπάρχει μία μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα. Να ενισχύσει την παραγωγική της βάση, εκεί βρίσκεται το κλειδί της βιώσιμης ανάπτυξης. Η εύκολη λύση των εισαγωγών από την Κίνα απονεύρωσε τη μεταποίηση και περιόρισε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Τώρα η εικόνα είναι διαφορετική, η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει τα δικά της «αντισώματα» σε διεθνείς κρίσεις ανασυγκροτώντας τη μεταποίηση.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΠΡΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Μέσα σε ένα χρόνο η βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους πολίτες έχει βελτιωθεί σημαντικά με τη δημοσκόπηση της Marc για το κέντρο ερευνών «Διανόησις». Συγκεκριμένα ενώ το 2018 το 52% των πολιτών δήλωναν πως «τα βγάζουν πέρα δύσκολα» ή «δεν τα βγάζουν πέρα», το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 38%.
Αντιθέτως, το ποσοστό όσων δηλώνουν «σχετικά άνετοι οικονομικά» έχει αυξηθεί από το 5,5% του πληθυσμού στο 14,2%. Όλα αυτά βέβαια πριν ξεσπάσει η επιδημία του κορονοϊού, καθώς το οικονομικό κλίμα του Μαρτίου επιδεινώνεται διεθνώς και η αβεβαιότητα επανέρχεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση