Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλληλεγγύη στην πράξη

Στο χθεσινό μας σημείωμα θέταμε το ερώτημα εάν υπάρχει Ευρώπη που να μπορεί να σταθεί στο ύψος των συνθηκών για το ζήτημα του μεταναστευτικού και της ασύμμετρης απειλής που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία.

Χθες είχαμε μια κομβικής σημασίας εξέλιξη. Για πρώτη φορά οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρέθηκαν στον Έβρο και μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έκαναν αυτοψία στα σύνορα που δοκιμάζονται τα τελευταία 24ωρα από τις προσπάθειες χιλιάδων μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα.

Η Ευρώπη σε συμβολικό επίπεδο έδειξε την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και μένει πλέον να δούμε και απτά δείγματα αυτής της σχέσης. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν στη χώρα μας 700 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των δαπανών στο μεταναστευτικό, ενώ θα ενισχυθεί η δύναμη της FRONTEX.

Το σημαντικό είναι ότι όλοι με μια φωνή έστειλαν με εμφατικό τρόπο το μήνυμα ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά και ότι κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ανθρώπους ως εργαλεία για την υλοποίηση των σχεδίων του.

Η Τουρκία καταπάτησε την συμφωνία με την Ε.Ε. και προκαλεί για άλλη μια φορά.

Η Ευρώπη και τα σημαντικότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν την προσπάθεια του Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για να κάνει το δικό του παζάρι.

Στην Ευρώπη τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν ισχύ. Η κυβέρνηση λειτούργησε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα. Οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, με τη συμπαράσταση των κατοίκων, θωράκισαν τα σύνορά μας και ακύρωσαν τους εκβιασμούς του Ερντογάν

Η Ελλάδα κράτησε όρθια τα ευρωπαϊκά σύνορα και περιμένει και από την Ευρωπαϊκή Ενωση την έμπρακτη αλληλεγγύη της, η οποία φαίνεται πλέον να υπάρχει.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για τον ιό

Tinad

Σαφής αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός χτυπάει τη διεθνή οικονομία

Tinad

Ο κορωνοϊός χτυπάει τη διεθνή οικονομία

Tinad

Αποφασιστικότητα στα εθνικά θέματα

Το ντόμινο του κορωνοϊού

Εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση

Τα fake news του Ερντογάν

Υπάρχει Ευρώπη;