Ο Ερντογάν μπροστά στα στρατιωτικά και οικονομικά του αδιέξοδα έδωσε το σύνθημα για μαζική κίνηση χιλιάδων μεταναστών προς τον Εβρο και τα παράλια με σκοπό να περάσουν παρανόμως στη χώρα μας. Μόνο που τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μόνη της ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, η οποία έως τώρα αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό με διαχειριστικού τύπου λογικές και όχι με συγκεκριμένες πολιτικές.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την έναρξη του νέου γύρου της μεταναστευτικής κρίσης κατέστησε σαφές ότι θα προστατεύσει τα σύνορά μας από παράνομες εισόδους και ταυτόχρονα κάλεσε την Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την περιοχή του Εβρου συνοδεύοντας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η έλευση των κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. είναι σημαντική σε συμβολικό επίπεδο, καθώς δεν διαπιστώσουν από πρώτο χέρι το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει στα σύνορά της η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Ευρώπη. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε σε αυτό.
Το πρόβλημα είναι σύνθετο και απαιτεί ριζικές λύσεις, οι οποίες δεν θα εξαντλούνται στη διανομή κονδυλίων, σαν να πρόκειται για ένα συνηθισμένο κοινοτικό πρόγραμμα για τη μεταποίηση ή το εμπόριο. Η Ευρώπη οφείλει να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα κατανέμοντας τους πρόσφυγες στις χώρες μέλη της, που σήμερα νίπτουν τας χείρας τους. Παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των κυβερνήσεων και να αφαιρεθούν αρμοδιότητες από τις ΜΚΟ, ορισμένες από τις οποίες λειτουργούν ανεξέλεγκτα, όπως φάνηκε από την απροθυμία τους να εγγραφούν στις σχετικές λίστες, που έχει νομοθετήσει η χώρα μας.
Η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στην Ευρώπη είναι μεγάλη και η σχέση εμπιστοσύνης πρέπει να ενισχυθεί με πράξεις. Βρυξέλλες και Βερολίνο μέχρι τώρα συνομιλούσαν με τον Ερντογάν και έκλειναν τα μάτια στις αυθαιρεσίες και στους εκβιασμούς του. Δεν υπάρχουν όμως περιθώρια πια για άλλα λάθη, τα σύνορα στον Εβρο βάλλονται από ασύμμετρες επιθέσεις και η συνοριογραμμή δεν είναι μόνο ελληνική.
Από την έντυπη έκδοση