Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ευκαιρία της ανάπτυξης

Τέσσερις οίκοι αξιολόγησης… κλείνουν το μάτι στην Οικονομία

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η αναβάθμιση των προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς δείχνει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να αποδώσει καρπούς για τη χώρα.


Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι φέτος η ανάπτυξη θα τρέξει με ρυθμούς της τάξης του 2,5%, από 2,2% που υπολογίζεται για το 2019, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία θα δημιουργήσει νέα εισοδήματα άνω των 5 δισ. ευρώ.

Είναι σημαντικό επίσης ότι το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων πολυετούς διάρκειας κινείται πλέον κοντά στο 0% και μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μπορεί να είναι ζήτημα χρόνου να μπει και η Ελλάδα στη λίστα των χωρών με τα αρνητικά επιτόκια.

Και είναι αυτό σημαντικό γιατί αν η ανάπτυξη τρέχει με ποσοστά άνω του 2,5%, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, και το κόστος δανεισμού βρίσκεται κοντά στο μηδέν, τότε αυτή η διαφορά λειτουργεί υπέρ της μείωσης και του δημόσιου χρέους. Με άλλα λόγια, η οικονομία μεγεθύνεται, ενώ οι δαπάνες για το χρέος περιορίζονται.
Αυτές οι εξελίξεις θα περάσουν από τις αγορές στην καθημερινότητα μέσω της μείωσης της φορολογίας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και της αύξησης της απασχόλησης, αφού θα δημιουργηθούν νέες δουλειές και εισοδήματα.

Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο έδαφος στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ανακόπηκε η πορεία ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει το 2014, ενώ οι πολίτες επιβαρύνθηκαν με αχρείαστα και βαριά, επώδυνα μέτρα ύστερα από την καταστροφική διαπραγμάτευση των Τσίπρα – Βαρουφάκη.

Τώρα είναι η ευκαιρία για να τρέξουν οι επενδύσεις, να ενισχυθεί η μικρομεσαία παραγωγή και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Οι αγορές το πιστεύουν, η οικονομία έχει βελτιωθεί και έχουν διαμορφωθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό.

Από την έντυπη έκδοση