Οι κινητοποιήσεις τους παρομοιάζονται με εκείνες του 1968 ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ και μάλιστα σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ζητούν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να στείλει την Εθνοφυλακή για την αποκατάσταση της τάξης, όπως είχε γίνει και τότε. Οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις επεκτείνονται και πέρα των φοιτητικών κάμπους, ένδειξη ότι βαθαίνει η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του ισχυρότερου συμμάχου του Τελ Αβίβ για την τροπή που έχει πάρει ο πόλεμος.
Η Αστυνομία προχωράει σε προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών σε Γέιλ, Κολούμπια και Νέα Υόρκη, την ώρα που οι φοιτητές κατασκηνώνουν, κυριολεκτικά, έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας. Ακόμα και στο Χάρβαρντ έχει επιτραπεί η τοποθέτηση σκηνών έπειτα από σχετική άδεια. Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων επέκρινε τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης, καταγγέλλοντας ότι υπονομεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία. Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.
Η πλειονότητα των μαθημάτων διεξάγεται διαδικτυακά. Η πόλωση και ο διχασμός είναι εμφανής, καθώς, από τη μια, μερίδα καθηγητών καλεί την Αστυνομία για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις και, από την άλλη, κάποιοι συντάσσονται στο πλευρό των φοιτητών. Τα φιλοπαλαιστινιακά «στρατόπεδα» συνέβαλαν στην αναζωπύρωση της συζήτησης για τον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, η οποία στα τέλη του περασμένου έτους οδήγησε στις παραιτήσεις των προέδρων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Εβραίοι φοιτητές και καθηγητές λένε ότι αισθάνονται απειλή και προειδοποιούν για τον κίνδυνο ανοιχτής αντιπαράθεσης.
Οπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, η χώρα τους όχι μόνο χρηματοδοτεί, αλλά κατασκευάζει και τις βόμβες που πέφτουν στη Γάζα μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Ζητούν από τα πανεπιστήμιά τους να υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την παύση συνεργασιών με εταιρίες που συνδέονται με το Ισραήλ. Οι επικριτές τους, ωστόσο, τους κατηγορούν για αντισημιτισμό, υποστηρίζοντας πως οι φοιτητές φωνάζουν προκλητικά συνθήματα και συμμετέχουν σε αντισημιτικά περιστατικά.
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, καυτηρίασε από την πλευρά του φαινόμενα αντισημιτισμού στα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία χαρακτήρισε ασυγχώρητα και υποστηρικτικά προς την τρομοκρατία της Χαμάς.
Ειδήσεις σήμερα
ΗΠΑ: Τελική έγκριση για όπλα στην Ουκρανία
Ρωσία: Συνεχίζονται οι συλλήψεις για υπόθεση διαφθοράς- Εμπλέκεται και υφυπουργός