Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τσίπρα, στο «Βήμα» δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση της Metron Analysis σύμφωνα με την οποία το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έχει εκτιναχθεί στις 15 μονάδες καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 37,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντί για την πολιτική φθορά που διακρίνει ο Τσίπρας, έξι μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση διευρύνει την απήχησή της ενώ το 65% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός.
Οι πολίτες αποδοκιμάζουν την επιχείρηση αναπαλαίωσης του «βαθέος ΠΑΣΟΚ» που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας αλλά και την καταστροφολογική αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά απήχησης στους κεντρώους ψηφοφόρους (71%), στους κεντροαριστερούς (52%), ακόμη και στους αριστερούς (31%).
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στον Ραγκούση και στον Τζουμάκα για να παλινοστήσει παλαιούς Πασόκους αλλά ο Μητσοτάκης διευρύνει τη δύναμή του στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Για το λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας ξορκίζει τους φόβους του για πρόωρες κάλπες συμπεραίνοντας ότι οι αντιδράσεις από την κυβερνητική πολιτική κάνουν το Μαξίμου να επεξεργάζεται εκλογικά σενάρια. Ο ίδιος μάλιστα, υπερασπιζόμενος το σύστημα της απλής αναλογικής ισχυρίσθηκε ότι είναι πιθανό να υπάρξει και στην Ελλάδα σύγκλιση με τη Σοσιαλδημοκρατία, όπως συνέβη στην Ισπανία με την κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos.
Το ωραίο είναι ότι όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, εάν στην Ελλάδα είχαμε το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας, η Νέα Δημοκρατία με το ποσοστό που έλαβε τον περασμένο Ιούλιο θα ελάμβανε πάνω από 162 έδρες στο Κοινοβούλιο.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22% και τη Ν.Δ. 15 μονάδες μπροστά, ο πειρασμός της κάλπης είναι μεγάλος για τον Μητσοτάκη αλλά ο σχεδιασμός του Μαξίμου είναι για δύο τετραετίες και όχι για 1+4 έτη.
Ο πρωθυπουργός έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, την οποία θα έθετε σε κίνδυνο εάν προχωρούσε τώρα σε μια κίνηση αποσταθεροποιητική για την οικονομία και τυχοδιωκτική για τη χώρα με τα εθνικά μας θέματα είναι ανοικτά. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία γιατί πιστεύει στην πολιτική της και θεωρεί ότι το 2023 η κατάσταση στην οικονομία και στην καθημερινότητα των ψηφοφόρων θα είναι καλύτερη.
Εξι μήνες μετά την εκλογή του ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, το 2016, ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε πρόωρες κάλπες αλλά η Ν.Δ. βρισκόταν μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ 10 μονάδες. Αντιθέτως, ο Τσίπρας, έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, επισείει το φόβο της πρόωρης κάλπης για να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται πίσω με 15 μονάδες.
Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Οσους ειδικούς περί των ασφαλιστικών θεμάτων ρωτήσαμε, ακόμη και όσους προέρχονται από το χώρο της Αριστεράς, συμφωνούν ότι ο νόμος Βρούτση για τις συντάξεις κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά όταν το νομοσχέδιο έρχεται να εξουδετερώσει τις παράνομες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, να αυξήσει τις επικουρικές βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και να πριμοδοτήσει με υψηλότερες συντάξεις όσους εργάζονται για πάνω από 30 έτη. Οι μόνοι που δεν το καταλαβαίνουν και πέφτουν στην παγίδα της εύκολης αντιπολίτευσης είναι οι Συριζαίοι. Τα επιχειρήματά τους αντιφατικά. Από τη μία μεριά υποστηρίζουν ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «επιβαρύνει εννιά στους δέκα επαγγελματίες και συνταξιούχους», όπως διατείνεται η πρώην υπουργός Αχτσιόγλου και από την άλλη, ο αντιπολιτευόμενος Τύπος «αποκαλύπτει» κόντρα μεταξύ Σταϊκούρα και Βρούτση λόγω των ανεξέλεγκτων, δημοσιονομικά, παροχών του ασφαλιστικού, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αν τσακώνονται στην κυβέρνηση για τις παροχές, πού είναι οι επιβαρύνσεις που ανακάλυψε η Αχτσιόγλου και μάλιστα για το 90% των ασφαλισμένων; Και μόνο που υπερασπίζονται το νόμο Κατρούγκαλου έχουν ήδη χάσει το παιχνίδι, οι συνταξιούχοι γνωρίζουν καλύτερα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση