Κυρίως όμως συνιστά μια εμβληματική κίνηση του πρωθυπουργού με ιδιαίτερη σημειολογία, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα αφήνει πίσω της την κρίση και έχει αρχίσει να μπαίνει σε πορεία ανάκαμψης και εθνικής αναγέννησης, ατενίζοντας με αισιοδοξία το αύριο.
Η ανάδειξη μιας ανώτατης δικαστικής λειτουργού στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας σηματοδοτεί την προσήλωση της Πολιτείας στη Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας και τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία. Επιβεβαιώνει τον σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντοτε με γνώμονα το Δίκαιο, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις και η χώρα μας στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Οι επαναστατικές φαντασιώσεις
Ο συμβολισμός της επιλογής της πρώτης γυναίκας προέδρου του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου για τον προεδρικό θώκο της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι ισχυρός. Αποδεικνύει τις προθέσεις του πρωθυπουργού για ένα πρόσωπο προοδευτικό, υπερκομματικό και ενωτικό που θα εκφράζει το πνεύμα εθνικής ενότητας που οφείλει να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την άλλη, είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να υποδείξει ως υποψήφια Πρόεδρο μια γυναίκα με δημοκρατικές αναφορές και κοινωνική ευαισθησία, η οποία μάλιστα δεν προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, αποσκοπεί στο να ενώσει και το Κοινοβούλιο. Πράγμα το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να επιτύχει.
Κι αυτό γιατί θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθούν να δώσουν την ψήφο τους σε μια υποψήφια Πρόεδρο, εξαίρετη δικαστή με λαμπρή πορεία, η οποία συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω θετικά χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις και, παράλληλα, εξελέγη πρόεδρος του ΣτΕ με πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Από την έντυπη έκδοση