Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25, που εξέφρασαν επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις, συμφώνησαν με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ύστερα και από τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που επήλθαν, ενώ δεν αποκλείεται και η Κουμουνδούρου να κάνει τελικώς μια από τις γνωστές κυβιστήσεις της και να υπερψηφίσει στην ολομέλεια της Βουλής, ώστε να εξασφαλιστεί μια συντριπτική πλειοψηφία άνω των 290 ψήφων, πολύ μεγαλύτερη από τα απαιτούμενα δύο τρίτα των βουλευτών κατά το Σύνταγμα.
Μπορεί το υπό ψήφιση νέο νομοσχέδιο να μην καλύπτει όλους τους Ελληνες του εξωτερικού, καθώς τίθενται ως προϋποθέσεις τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος εφόσον είναι ηλικίας άνω των 30 ετών. Ωστόσο είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Γιατί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερη τύχη για τις οικογένειές τους, και είχαν πρόβλημα χρόνου και χρήματος για να έλθουν πίσω να ψηφίσουν. Τώρα, και εφόσον τελικώς δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην ψηφοφορία, ανοίγει ο δρόμος ώστε όλοι αυτοί να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους.
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη βασίζεται στην κοινή λογική, σύμφωνα με την οποία το κράτος θα πρέπει να διευκολύνει τους πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν και είναι σημαντικό που το μέτρο θα ψηφιστεί και από άλλα κόμματα όπως το ΚΚΕ που βλέπει θετικά το νομοσχέδιο.
Είναι μια καλή αρχή εν όψει και άλλων θεσμικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν, όπως η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου.
Από την έντυπη έκδοση