Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΠΡΙΝ από λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι παρουσιάστηκε ένα απίθανο πρόβλημα με τα εισιτήρια του μετρό. Eλιωναν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Αποτέλεσμα ήταν να μπλοκάρουν τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και βέβαια χιλιάδες πολίτες να μπαίνουν χωρίς να έχουν πληρώσει στους συρμούς, ακόμα κι αν ήθελαν να τηρήσουν το νόμο.
ΑΝΤΕ και να δεχθούμε ότι υπήρξε τεχνική αστοχία στην εκτύπωση των πλαστικοποιημένων εισιτηρίων. Η πλάκα, όμως, είναι πως αν και έχουν περάσει τέσσερις ολόκληροι μήνες από τη στιγμή που μάθαμε ότι τα εισιτήρια λιώνουν, ακόμα οι «αρμόδιες» υπηρεσίες δεν έχουν καταλήξει ποια ακριβώς ήταν η αστοχία που οδήγησε στο πρόβλημα. Αρα, μην εκπλαγεί κανείς αν και του χρόνου το καλοκαίρι με τον πρώτο καύσωνα… λιώσουν ξανά τα εισιτήρια.
ΤΗΝ ίδια ώρα ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια δημιουργίας του ψηφιακού κράτους. Ολες οι πληροφοριακές δομές και ηλεκτρονικές εφαρμογές υπουργείων και φορέων του Δημοσίου θα συγκεντρωθούν στις κεντρικές υποδομές ενός G-Cloud, ώστε κάποια στιγμή να «επικοινωνούν» όλες οι υπηρεσίες και να εξυπηρετούν δίχως να ταλαιπωρούν τους πολίτες. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όμως, έγινε γνωστό ότι ο ΟΑΕΔ ζήτησε εξαίρεση γιατί πρέπει πρώτα να προμηθευτεί καινούργιο μηχανογραφικό σύστημα με σύγχρονο λογισμικό, η εγκατάσταση του οποίου εκκρεμεί από το… 2004!
ΚΑΙ ας πάμε και στο… χρήμα. Η προηγούμενη κυβέρνηση πανηγύριζε για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ παρουσιάζοντας, μάλιστα, στοιχεία για τα… ρεκόρ που είχε πετύχει. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όμως, οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας έχουν… καταφέρει να πετύχουν απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων γύρω στο 20%, με εξαίρεση τη Στερεά Ελλάδα που είναι πρώτη με 34%. Απολογισμός τραγικός για μια χώρα που έχει περάσει μια δεκαετία χρεοκοπίας και Μνημονίων και θα έπρεπε να μην αφήνει αναξιοποίητη ούτε σταγόνα από τις επιδοτήσεις των Βρυξελλών. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο 2020 και τα κονδύλια αφορούν την περίοδο 2014 – 2020. Ο κυριότερος λόγος, βέβαια, της αποτυχίας στην απορρόφηση των κονδυλίων είναι οι απίστευτα χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες του κράτους.
ΟΠΩΣ γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω παραδείγματα, η νέα κυβέρνηση έχει πάρα πολλή δουλειά πέρα από την αντιμετώπιση των πιο «προβεβλημένων» προβλημάτων της χώρας. Οποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς έρχεται αντιμέτωπος με αδιανόητες αστοχίες και δυσλειτουργίες των υπηρεσιών. Αυτό, ίσως, είναι και το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο στοίχημα. Το να ξαναχτιστεί το κράτος από το μηδέν, χωρίς τις αγκυλώσεις που το κρατούν… αιώνες πίσω από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου