Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΑΛΛΕΣ χώρες ανακοινώνουν σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις ερευνητικών ομάδων και εδώ απλά επιβεβαιώνεται αυτό που γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούν τις ιδανικές γιάφκες μπαχαλάκηδων που σπάνε και καίνε τους δρόμους και περιουσίες πολιτών όποτε γουστάρουν. Με ή χωρίς αφορμή.
ΤΟ πανεπιστημιακό άσυλο επί δεκαετίες προσφέρει ένα άσυλο ανομίας για τους περιβόητους γνωστούς αγνώστους. Εκεί οργανώνονται και σχεδιάζουν τις δράσεις τους. Εκεί αρματώνονται. Εκεί φτιάχνουν τις μολότοφ. Ανενόχλητοι. Από εκεί μέσα ξεπετάγονται και κάνουν τα επεισόδιά τους. Εκεί επιστρέφουν για να βρουν καταφύγιο.
ΤΩΡΑ βέβαια έχει ανοίξει και μια ακόμη παράλογη συζήτηση χάρη στην παρέμβαση του Σπύρου Λάππα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «ποιο αδίκημα διαπράττει αυτός που κατέχει μια βόμβα μολότοφ στην πλάτη». Τι πιο απλό και λογικό! Πόσες φορές όταν ετοιμάζεστε να πάτε κάπου, στη δουλειά σας ή μια βόλτα, δεν έχει τύχει να βάλετε και μια μολότοφ στην τσάντα σας; Ετσι για να την πάτε μια βόλτα! Προφανώς ο κύριος Λάππας δεν ενοχλείται από το γεγονός ότι κάθε λίγο και λιγάκι καίγεται το κέντρο της πόλης από τη ρίψη μολότοφ. Πιθανότατα δεν γνωρίζει ότι πέντε πολίτες έχασαν τη ζωή τους -στη Marfin τον Μάιο του 2010- ύστερα από μολότοφ που πέταξαν μπαχαλάκηδες – δολοφόνοι μέσα στην τράπεζα.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
ΚΑΙ βέβαια δεν είναι μόνο οι μολότοφ το πρόβλημα. Σύμφωνα με έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., έχει αποδειχθεί η διασύνδεση μπαχαλάκηδων με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και οι σχέσεις των δεύτερων με ποινικούς. Παράλληλα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών έχουν την «προστασία» των γνωστών αγνώστων και χρησιμοποιούν ως «κέντρα διανομής» πανεπιστημιακούς χώρους.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, ακόμα βουλευτές και στελέχη πολιτικών κομμάτων που υπερασπίζονται αυτό το άσυλο ανομίας και τα διάφορα άβατα εγκληματικότητας. Διαμαρτύρονται γιατί η νέα κυβέρνηση κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο και η ΕΛ.ΑΣ. μπαίνει σε πανεπιστήμια για να διεξάγει έρευνες.
Η βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Στα πανεπιστήμια πρέπει να επανέλθει η νομιμότητα. Η επιβολή της τάξης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να δοθούν πολλές «μάχες» τόσο σε πραγματικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Οπως δήλωσε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «δεν φτάνει να καθαρίσουμε τα Εξάρχεια, πρέπει να τελειώνουμε με την εξάρθρωση εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων». Κάτι που όμως απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις των αρχών, καθώς, όπως σημείωσε με νόημα ο υπουργός, «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο».
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου