Γράφει ο Θεμιστοκλής Κατσαούνης*
Ο πολιτισμός μας καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας, σε σχέση με οποιανδήποτε εποχή του παρελθόντος. Αυτή η ανάπτυξη στηρίζεται ως επί το πλείστον στην εκμετάλλευση του πετρελαίου· πιο πρόσφατα στην παράλληλη συνεκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για δεκαετίες ακόμη, καθώς αναβαθμίζεται η τεχνολογία σε σχέση με την άντληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου· παράλληλα ανακαλύπτονται νέα κοιτάσματα όπως αυτά της Αρκτικής που θα είναι διαθέσιμα με την τήξη των πάγων.
Όμως όλοι αυτή η παραγωγή ενέργειας είναι πλέον προφανές πως δεν μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη που αυξάνονται συνεχώς. Επιπλέον η χρήση των υδρογονανθράκων επιφέρει το τεράστιο, οικολογικό αποτύπωμα, της κλιματικής αλλαγής, που δεν γίνεται να αγνοηθεί, όχι μόνο γιατί διαταράσσει την χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη, αλλά καταστρέφει παράλληλα τα συστήματα ασφαλειών και τα συστήματα υγείας των κρατών, όλου του κόσμου, από την μόλυνση του περιβάλλοντος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η στροφή στην πράσινη οικονομία είναι προτιμότερη. Δίνει νέες θέσεις εργασίας και συγκρατεί σαν ανάχωμα το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, από την καταστροφή που θα επιφέρει η μόλυνση της βιοποικιλότητας, που τόσο σημαντική είναι για την επιβίωση της ανθρωπότητας.
Επιπρόσθετα η παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση της τιμής των ορυκτών καυσίμων. Αυτό το γνωρίζουν οι χώρες του Κόλπου, καθώς επενδύουν τεράστια ποσά στην ηλιοθερμία και στα φωτοβολταϊκά. Επίσης δεν θα ήταν λάθος να πούμε πως η εποχή μας είναι μία πολυενεργειακή εποχή. Ο σύγχρονος άνθρωπος χρησιμοποίει ενέργεια από όλες τις δυνατές πηγές.
Με την πάροδο του χρόνου οι ΑΠΕ κερδίζουν έδαφος. Γίνονται όλο και πιο οικονομικές και συμφέρουσες για επένδυση. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε πως μας οδηγούν σε μία τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση με απεριόριστες δυνατότητες και καθαρή ενέργεια που δεν διαταράσει την οικονομία, με τον μαύρο χρυσό να παραμένει χρήσιμος μόνο για τα παράγωγα του.
Μάλιστα άξιο αναφοράς αποτελεί πως κάθε χρόνο στην γη μόνο από τον ήλιο έχουμε 3766800 εξατζάουλ ενέργειας. Περίπου 3000 από αυτά καταναλώνονται από τα φυτά μέσα από την διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Αυτή είναι μία τεράστια ποσότητα ενέργειας, σε σχέση με αυτήν των ορυκτών καυσίμων και των άλλων πηγών ενέργειας που καταναλώνουμε κάθε χρόνο. Οι δικές μας δραστηριότητες φτάνουν μόλις τα 500 εξατζάουλ το χρόνο.
Όταν η τεχνολογία το επιτρέψει, η ηλιακή ενέργεια και όλες οι άλλες ΑΠΕ θα μας ανοίξουν έναν ωκεανό ενέργειας, κάνοντας την εποχή των ορυκτών καυσίμων να φαντάζει όπως σε εμάς σήμερα η αρχαιότητα.
*Ο Θεμιστοκλής Κατσαούνης Απόφοιτος ΕΑΠ τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού – Συγγραφέας, Μεταπτυχιακός φοιτητής ΕΑΠ τμήματος Δημιουργικής Γραφής