Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί όχι κάρτα εισόδου στα ΑΕΙ;

ΑΣΟΕΕ: Τι είπε ο αστυνομικός για το επεισόδιο - Επανεκπαίδευση των νέων Ειδικών Φρουρών

Το ρεπορτάζ των τελευταίων ωρών θέλει την κυβέρνηση να εξετάζει την θέσπιση μέτρου το οποίο θα επιβάλλει την είσοδο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μόνο με κάρτα εισόδου.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Όπως μεταδίδει μάλιστα η εφημερίδα «Τα Νέα» το συγκεκριμένο μέσο θα προχωρήσει μόνο μετά από διαβούλευση και πρωτοβουλία των διοικήσεων των ανωτάτων ιδρυμάτων. Η πρόταση ως έχει μέχρι στιγμής είναι ελπιδοφόρα αφού, τουλάχιστον στα χαρτιά, λύνει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτήν την στιγμή.

Η απαξίωση των χώρων των πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητη και δεν είναι σημείο των καιρών. Επί δύο δεκαετίες τουλάχιστον, η ανομία απλώθηκε στους χώρους αυτούς σαν αρρώστια με αποτέλεσμα σήμερα στα ΑΕΙ να προσπαθούμε να λύσουμε ζητήματα που απαντώνται σε φυλακές ή γκέτο! Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Αστυνομία και η καταστολή δεν είναι πανάκεια.

Οι πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι μία αρχή αφού όπως είδαμε στην ΑΣΟΕΕ έδειξε αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τα κυκλώματα που λυμαίνονται τους χώρους των ΑΕΙ και τρομοκρατούν τους φοιτητές. Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη αλλά φαίνεται πως η κάρτα εισόδου είναι προς την σωστή κατεύθυνση γιατί θα αποτρέψει τους μη έχοντες εργασία στο ΑΕΙ από το να εισέρχεται σε αυτό.

Εξωπανεπιστημιακοί μπαχαλάκηδες, τραμπούκοι με κόκκινα και μαύρα καδρόνια, ψευτοϊδεολόγοι της βίας, ναρκέμποροι, παράνομοι μικροπωλητές, νταβατζήδες και κάθε είδους άσχετος θα βρει μπροστά του ένα μέτρο που θα τον αποτρέπει. Έτσι, θα μείνει ο χώρος ελεύθερος και σε αυτούς που δικαιωματικά τους ανήκει, τους φοιτητές.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα από αυτά που στην Ελλάδα έχουν αποτρέψει την πρόοδο, τις επενδύσεις και το άλμα προς τα εμπρός. Η συνήθεια που γίνεται ιδεολογικός φραγμός. Στο εξωτερικό η κάρτα εισόδου είναι κάτι σύνηθες ακόμα και στα πιο ιστορικά πανεπιστήμια, αλλά λειτουργεί μόνο με φύλαξη των χώρων. Στην Ελλάδα από την άλλη έχουμε μάθει και συνηθίσει –καλώς ή κακώς- τα ανώτατα ιδρύματα να μην έχουν κανέναν περιορισμό στον οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει σε αυτά.

Ας αντικρίσουμε τον καθρέφτη επιτέλους. Αυτή η στρεβλή και αναχρονιστική αντίληψη μετέτρεψε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών σε επικίνδυνο άθλημα με τους φοιτητές να τρομοκρατούνται από τον κάθε τραμπούκο, να βλέπουν αγοραπωλησία ναρκωτικών και ανά πάσα ώρα και στιγμή να τρέχουν να σωθούν από την μανία των βανδάλων που έμπαιναν μέσα και έσπαγαν ό,τι έβρισκαν, από την δημόσια περιουσία μέχρι έργα τέχνης.

Απέναντι σε αυτό το περιβάλλον ανομίας, η κάρτα εισόδου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να δούμε επιτέλους στην χώρα που γέννησε την έννοια του πανεπιστημίου, ανώτατα ιδρύματα-στολίδια όπου η διακίνηση των ιδεών θα είναι αδιαμφισβήτητη, η μάθηση δεν θα εμποδίζεται από κανέναν και η ίδια η κοινωνία θα πάψει να φοβάται να στείλει τα παιδιά της να σπουδάσουν!

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κεραμέως: Δεν χάνεται το εαρινό εξάμηνο στα ΑΕΙ – Μπορεί να καλυφθεί η ύλη μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Tinad

Υπεγράφη η εγκύκλιος για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στα ΑΕΙ

Μιχάλης Μάρδας

Κεραμέως: Νοικοκύρεμα στα οικονομικά και κριτήρια στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Δημήτρης Κατσάκος

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια – Τι αλλάζει με την χρηματοδότηση

Δημήτρης Κατσάκος

Η Εκκλησία έχει δίκιο για την αποτέφρωση, οφείλει όμως να δει τα του οίκου της

George Michaelides

Μια φορά στο εξάμηνο

George Michaelides

Επιτέλους κλείνει η Μόρια

George Michaelides

Η απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου

George Michaelides

Μετεγγραφές φοιτητών: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από το υπουργείο Παιδείας

Δημήτρης Κατσάκος