Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Δεν έχει δηλαδή να κάνει με το πόσο ήταν ή δεν ήταν έτοιμοι για τη διακυβέρνηση – άλλωστε, αυτά πια είναι στην αρμοδιότητα των ιστορικών και έχουν κριθεί πολιτικά από τις 7 Ιουλίου.
Η αντιπαράθεση έχει να κάνει με το σήμερα και το αύριο – με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας λάβει 31,5% μετά από 4,5 χρόνια στην εξουσία. Αλλωστε, οι δηλώσεις Βούτση εμπεριείχαν και μία σημαντική παράμετρο που δεν σχολιάστηκε αρκετά – αυτή που αφορούσε την εσωτερική συζήτηση των στελεχών του κόμματος πριν από την αποτυχημένη προεδρική εκλογή, που οδήγησε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Τι αφορούσε εκείνη η συζήτηση; Αν έπρεπε ή αν δεν έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να παρεμποδίσει την προεδρική εκλογή. Αν έπρεπε το κόμμα να καθίσει στη γωνία και να περιμένει μερικούς μήνες για να νικήσει στις εκλογές.
Ολα αυτά -τα οφέλη και οι ζημιές που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με την επίσπευση των εξελίξεων- είχαν αναλυθεί εξαντλητικά εκείνη την εποχή. Πολλοί ήταν εκείνοι που συμβούλευαν δημοσίως τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει υπομονή κάποιους μήνες, ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση χωρίς τα μνημονιακά βάρη. Ωστόσο, λίγοι γνώριζαν ότι υπήρχε τέτοια εσωτερική αντιπαράθεση στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Προφανώς, η δημοσιοποίηση εκείνης της συζήτησης έχει ενδιαφέρον και σήμερα, μιας και δεν αφορά μόνον τους ιστορικούς. Εχει να κάνει με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση – και την αδυναμία του να καθίσει στη γωνία, ακόμα και για ζητήματα που δεν έχει κανέναν λόγο να αντιπαρατεθεί με τη συμπολίτευση.
Η ψήφος των ομογενών είναι ασφαλώς μία τέτοια περίπτωση. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να βρεθεί απομονωμένος – χωρίς ούτε ένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την παράταιρη θέση του να μη συνυπολογίζονται οι συγκεκριμένες ψήφοι στα αποτελέσματα της επικράτειας. Λέτε σε μερικά χρόνια να μάθουμε ότι γίνονταν παθιασμένες εσωτερικές συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα;
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου