Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι προκλήσεις του προϋπολογισμού

Προσχέδιο του Προϋπολογισμού: Τι περιλαμβάνει για τη μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή και τη φορολογία

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, έχει τη σφραγίδα της νέας δημοσιονομικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Το βασικό μήνυμα που προκύπτει από την ανάγνωση των στοιχείων του προϋπολογισμού είναι ότι το οικονομικό επιτελείο προτάσσει τη μείωση των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με σκοπό την αύξηση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

Οι ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ με νέα ευνοϊκότερη κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και η μείωση των συντελεστών των επιχειρήσεων κατά τέσσερις μονάδες είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι επιβαρύνσεις ξεπέρασαν κάθε όριο, διαλύοντας την αγορά και προκαλώντας τεράστια αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι παράγοντες – «κλειδιά» για το νέο προϋπολογισμό είναι οι εξής: Πρώτον, εάν ύστερα από μία μακροχρόνια στασιμότητα επί ΣΥΡΙΖΑ, το ΑΕΠ θα μπορέσει να αυξηθεί το 2020 κατά 2,8%. Δεύτερον, εάν ο ιδιωτικός τομέας θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης, ώστε οι επενδύσεις να αυξηθούν κατά 13% με βασικά κίνητρα τη μείωση των φόρων και την απλούστευση των διαδικασιών. Τρίτον, εάν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή μέσω του συστήματος αύξησης του απαιτούμενου ποσοστού ηλεκτρονικών συναλλαγών για την κατοχύρωση του αφορολογήτου. Αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο ιδιαίτερα για αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους όπου ανθούν οι αδήλωτες συναλλαγές. Οι φορολογούμενοι θα έχουν ελαφρύνσεις, αλλά έχουν πλέον την υποχρέωση να ζητούν αποδείξεις και να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά.

Η βασική κατεύθυνση του νέου προϋπολογισμού είναι ορθή. Μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορέσει να μειωθεί η ανεργία στο 15%, αλλά με ποιοτικές θέσεις εργασίας και όχι με ημίμετρα τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Η μείωση των φόρων και ο έλεγχος της φοροδιαφυγής σημαίνουν λιγότερα βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και περισσότερα έσοδα για το κράτος.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Προϋπολογισμός α’ εξαμήνου: Στα 6,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα λόγω της πανδημίας

Μιχάλης Μάρδας

Μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 33,5% τον Μάιο

Μιχάλης Μάρδας

Κοινωνικός Τουρισμός 2020: Tριπλάσιος προϋπολογισμός – Αναλυτικά το πρόγραμμα [παραδείγματα]

Tinad

Τουρκία: «Ξέφυγε» το έλλειμμα του προϋπολογισμού – Αύξηση 135% τον Απρίλιο

Tinad

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 595 εκατ. ευρώ πριν μπούμε σε καραντίνα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 5 δισ. ευρώ

Μιχάλης Μάρδας

Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2020

Evanthia Karra

DW: Δεν φτάνουν με τίποτα τα λεφτά του προϋπολογισμού της ΕΕ

Ανδρέας Ντίνης

Κυβερνητικές πηγές: Η Ελλάδα στην καρδιά των συζητήσεων για το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ

Ανδρέας Ντίνης