Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Ηταν μια μετριοπαθής και ρεαλιστική ομιλία, χωρίς «ουάου», χωρίς κραυγές και εντυπωσιακούς λεονταρισμούς. Η πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας της Κύπρου που βρέθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Capital+Vision είπε τα αυτονόητα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
«Δεν το νικήσαμε το Μνημόνιο. Το εφαρμόσαμε. Η τρόικα δεν βρέθηκε μόνη της στη χώρα. Εμείς την καλέσαμε, γιατί ήταν ο μόνος διαθέσιμος χρηματοδότης», παραδέχθηκε και αναφερόμενη στους διασώστες που περίμεναν (όπως για παράδειγμα οι Ρώσοι που ήλπιζε ο Αλ. Τσίπρας), απλά δεν εμφανίστηκαν ποτέ. «Αρχικά στην Κύπρο ήμασταν σε άρνηση και είχαμε απολέσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Ξυπνήσαμε ένα πρωί και είδαμε δύο από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας να είναι σε καθεστώς κατάρρευσης».
Ξύπνησαν όμως και αποφάσισαν να δουν «το Μνημόνιο ως μια ευκαιρία για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Βρήκαμε την ευκαιρία να καταστήσουμε την οικονομία και πάλι βιώσιμη μέσα από το Μνημόνιο». Και εκεί είπε την πιο βαθιά φιλοσοφία, που εμείς δεν μπορούμε ακόμα να καταλάβουμε και να αποδεχθούμε: «Κάναμε τις μεταρρυθμίσεις όχι μόνο για να ικανοποιήσουμε τους θεσμούς ή για να διασφαλίσουμε την εκταμίευση της δόσης». Τις έκαναν για να μπουν στη νέα εποχή και να μην έχουν κάποια στιγμή ανάγκη ούτε την τρόικα, ούτε τους απανταχού διασώστες. «Η χώρα ανασύνταξε τις δυνάμεις της και είμαστε περήφανοι για το success story της Κύπρου. Εφαρμόσαμε την απλή λογική στα δημόσια οικονομικά: Δεν ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα εισπράττουμε».
Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται στην Κύπρο. Θυμηθείτε ότι πριν λίγο καιρό ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωνε τη μείωση κατά 50% του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ, ενώ τώρα μελετούν πώς θα προχωρήσουν σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις. Ολα αυτά δεν σημαίνουν πως η Κύπρος βρίσκεται σε κάποιον οικονομικό παράδεισο. Σίγουρα όμως η κόλαση δεν την απειλεί πλέον. Πλήρωσε ένα πολύ υψηλό τίμημα, με παρατεταμένη οικονομική ύφεση, κούρεψε καταθέσεις, αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα ανεργίας και κόκκινων δανείων, αλλά πλέον είναι εκτός Μνημονίου.
Οσο για εμάς, συνεχίζουμε να αντιδρούμε στις μεταρρυθμίσεις, να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στους ξένους και να μετατρέπουμε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο με έρευνες και εξεταστικές επιτροπές αναζητώντας τον μεγάλο ένοχο. Επτά χρόνια μετά παλεύουμε ακόμα με τους δαίμονές μας.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου