Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κατασκευάζουν εχθρούς, για να μη δώσουν απαντήσεις

Αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μέθοδο παραπλάνησης της κοινωνίας από τους πολιτικούς. Στην ουσία πρόκειται για την εφαρμογή του κλασικού ποδοσφαιρικού ρητού: καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Μόνο που η συγκεκριμένη τακτική στην πολιτική μετουσιώνεται στο: δεν απαντώ για όσα μου προσάπτουν, αντιθέτως επιτίθεμαι σε εχθρούς που έχω «κατασκευάσει».

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Αυτή είναι και η αγαπημένη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, που χθες επανέλαβε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε «πόλεμο». Χάρη σε αυτή την τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε από το 4% στο 36%. Και στην ίδια τακτική ποντάρει ο πρωθυπουργός για να κρατήσει στην εξουσία την υπό κατάρρευση κυβέρνησή του.

ΟΙ «ΕΧΘΡΟΙ» είναι γνωστοί: τα συμφέροντα, η αντιπολίτευση και οι δανειστές. Στην τελευταία κατηγορία, μάλιστα, εκδηλώνεται και μια περίεργη εκ… περιτροπής εναλλαγή χαρακτηρισμού μεταξύ εχθρού και συμμάχου. Το ΔΝΤ όταν ζητάει σκληρά μέτρα είναι κακό, όταν ζητάει ελάφρυνση χρέους είναι καλό. Με την ίδια τακτική αντιμετωπίζουν τόσο τον Ντράγκι όσο και Βρυξέλλες – Βερολίνο. Για όλα φταίνε οι άλλοι, λοιπόν. Το αφήγημα του Μαξίμου είναι τόσο απλοϊκό και χιλιοειπωμένο που πλέον καταντάει γραφικό.

ΜΕ ΑΥΤΟ τον τρόπο ο πρωθυπουργός αποφεύγει να δώσει απαντήσεις τόσο για τις απανωτές αστοχίες της κυβέρνησης όσο και στις καταγγελίες για θεσμικά ατοπήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και έχουν περάσει δεκαπέντε μήνες από τον περσινό καταστροφικό για τη χώρα Ιούλιο, δεν έχει απαντήσει ακόμη για το τι ακριβώς συνέβη κατά την περίοδο της βαρουφάκειας διαπραγμάτευσης. Εκτός από τα περί «αυταπάτης» δεν έχει απαντήσει στην ουσία για τις προεκλογικές ψευδοϋποσχέσεις, αλλά ούτε έχει εξηγήσει επαρκώς το plan b που είχε στο συρτάρι η κυβέρνηση. Ακόμη αρνείται να παραδεχθεί πως η πρώτη αξιολόγηση φορτώθηκε με πρόσθετα φορολογικά μέτρα αρκετών δισεκατομμυρίων.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ δεν έχει δώσει καμία απάντηση για το Καλογρίτσας-gate, αντιθέτως υπερηφανεύεται ότι ο υπερθεματιστής βγήκε εκτός διαγωνισμού. Ξεχνάει, βέβαια, να πει ότι οι αποκαλύψεις για τον επιχειρηματία ήταν αυτές που τον έθεσαν εκτός τηλεοπτικών αδειών. Ετσι και τώρα το Μαξίμου αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας στη χθεσινή αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» για τον Αρτεμίου.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ πιστεύει ότι αποσιωπώντας την αλήθεια και καταγγέλλοντας πως όλοι σε εξωτερικό και εσωτερικό έχουν συνωμοτήσει για να ρίξουν την κυβέρνηση θα αποφύγει τον γκρεμό. Δεν έχει κατανοήσει πως οι κυβερνήσεις πέφτουν από όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα και τα οποία επηρεάζουν τους πολίτες. Και δεν μπορούν να γαντζωθούν στην εξουσία απλά και μόνο με παραμυθάκια.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Mάσκα παντού, η τελευταία ευκαιρία

Kon

Το μήνυμα των πολιτών

Kon

Φως στο γκρίζο

Kon

Αγανακτισμένοι… ψηφοφόροι και στελέχη με τον Τσίπρα

Kon

Επικίνδυνος λαϊκισμός

Kon

Καταλήψεις και παραφωνίες

Kon

Αγνοεί την πραγματικότητα και η πραγματικότητα τον… αγνοεί

Kon

Αυτονόητη προστασία

Kon

Φιλοσοφία… μπαχαλακισμού

Kon