Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Τώρα πια όμως ποιες αγορές δεν επικοινωνούν με όλο τον υπόλοιπο πλανήτη; Ελάχιστες – ίσως η Σαμόα ή το νησί του Πάσχα, δηλαδή οι ακραία μακρινοί (όπως και να το δει κανείς) προορισμοί στη Γη. Αλλά πάντως αυτό δεν ισχύει για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Ενδεχομένως, στην κυβέρνηση να σκέφτηκαν ότι άλλο η Γενική Αυνέλευση του ΟΗΕ, άλλο η αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε, θεώρησαν σωστό να μη βάλουν στην ομιλία του πρωθυπουργού περιττές -για το διαπλανητικό ακροατήριο- φράσεις καταδίκης των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού στην εθνική τραγωδία που χτύπησε την 23η Ιουλίου του ’18 στο Μάτι.
Ομως, οι δύο αγορές επικοινωνούσαν – και τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν, ενώ ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφωνούσε την ομιλία στον ΟΗΕ. Ο Αλέξης Χαρίτσης, μάλιστα, έφτασε να συστήσει στον πρωθυπουργό να μη γυρίσει καν στη χώρα, από τη στιγμή που εμφανίστηκε να υιοθετεί τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή. Και δώσ’ του τυμβωρυχία και όλα τα συναφή – λες και μία φράση του πρωθυπουργού μπορεί να ξεπλύνει τη δική τους ευθύνη για 102 νεκρούς…
Είχε κάποιο λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επαναλάβει τα λόγια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν σπεύσει να αποδώσουν την τραγωδία στην κλιματική αλλαγή όταν αντιλήφθηκαν το μέγεθος της καταστροφής; Προφανώς
όχι – άλλωστε, ένας καλοκαιρινός δυτικός άνεμος 8 μποφόρ είναι μεν ασυνήθιστος, αλλά όχι πρωτοφανής.
Επίσης, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η κατεύθυνση του ανέμου: θα ήταν μικρότερη η καταστροφή αν είχε καεί το Πικέρμι; Ή ολόκληρη η Ραφήνα; Και ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, ελέω μελτεμιών, έχουμε ανέμους 9 και 10 και 11 μποφόρ τους καλοκαιρινούς μήνες.
Κλιματική αλλαγή υπάρχει – και μας απειλεί όλους. Ομως το Μάτι δεν το έκαψε η κλιματική αλλαγή. Το έκαψε η μετακίνηση των πυροσβεστικών επιφυλακής στην Κινέτα. Μία απόφαση που την έλαβαν αρμόδιοι – οι οποίοι όταν αντιλήφθηκαν το μέγεθος της τραγωδίας, επιχείρησαν να την αποδώσουν σε μία ανώτερη δύναμη. Ομως, ήταν μάλλον μία κατώτερη…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου