Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Τους τελευταίους μήνες έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε για τους θριάμβους του Τσίπρα πότε στη Βουλή, πότε στις μεγαλειώδεις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στα στούντιο και στις μετρήσεις τηλεθέασης.
Υστερα έρχεται η πραγματικότητα, ή όπως έλεγε ο επιχειρηματίας Γουόρεν Μπάφετ, η παλίρροια που αποκαλύπτει την αλήθεια και τη γύμνια των λουομένων. Ο ανίκητος Τσίπρας έχασε με 9,5 μονάδες από τον Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και ετοιμάζεται για τα χειρότερα στις κάλπες της Κυριακής.
Οι πολίτες δεν λαμβάνουν υπόψη τα «λιβανιστήρια» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως εξοργίζονται από τα ψέματα τα οποία δεν διστάζει να πει ακόμη και για το πώς διαχειρίστηκε την τραγωδία στο Μάτι.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, το κινητό του ήταν κλειστό κατά την πτήση του με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, μίλησε στη σύσκεψη του Συντονιστικού χωρίς να γνωρίζει ότι γινόταν απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, αλλά οι υπουργοί του (που μάλλον είναι πιο ξύπνιοι από τον ίδιο) ήταν μαγκωμένοι επειδή έβλεπαν τις κάμερες. Και ύστερα στην Κουμουνδούρου κάποιοι περιμένουν να τους ψηφίσουν.
Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί το ψεύδος με μια ευκολία που πραγματικά τρομάζει, γιατί παραμένει ακόμη εν ενεργεία πρωθυπουργός.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Στην οικονομία όχι μόνο δεν παραδέχθηκε ότι με την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 ζημιώθηκε η χώρα με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ αλλά μάλλον θέλησε να πει ότι βγήκαμε και κερδισμένοι. Χρησιμοποίησε μάλιστα ως επιχείρημα ότι το δημόσιο χρέος το 2015 παρέμεινε σταθερό το 2016, επομένως ούτε γάτα ούτε ζημιά. Το επιχείρημά του θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο: πάει ένας και ζητάει δανεικά 1.000 ευρώ από το φίλο του, ο οποίος του δίνει μόνο 500 γιατί δεν έχει άλλα. Φεύγοντας, αυτός που εισέπραξε τα δανεικά λέει στο φίλου του ότι είναι πάτσι: «Σου ζήτησα 1.000 ευρώ, μού έδωσες 500. Αρα, μου χρωστάς άλλα 500, σου χρωστάω και εγώ 500, είμαστε πάτσι». Κάπως έτσι τα λογαριάζει και ο Τσίπρας.
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε καμιά 25αριά δισεκατομμύρια στα τέλη του 2018 σε σχέση με το 2015, οι τράπεζες χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποίηση πολλών δισεκατομμυρίων έχοντας ήδη χάσει καταθέσεις άνω των 40 δισ., η οικονομία από ανάπτυξη το 2014 γύρισε σε ύφεση.
Την περίοδο 2015-2018, αντί για σωρευτική ανάπτυξη 14% που εκτιμούσαν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί στα τέλη του 2014, μετά τη διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη η πρόβλεψη βυθίσθηκε στο 2%. Δηλαδή, η χώρα μας έχασε 12 μονάδες ΑΕΠ, οι εργαζόμενοι έχασαν 12% εισοδήματα (περίπου 20 δισ.) και ο Τσίπρας ακόμη θριαμβολογεί για τη διαπραγμάτευσή του. Οπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, είναι η σειρά του να χάσει 12 μονάδες και βάλε στις κάλπες της Κυριακής. Πανωλεθρίαμβος!
Πρεμιέρα κυβέρνησης με έκδοση ομολόγων
Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σπάνε όλα τα ρεκόρ. Το δεκαετές έχει κατρακυλήσει στο 2% από 3,4% που ήταν πριν από τις ευρωεκλογές, το πενταετές στο 1,47% ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έφτασε στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2015. Οι αγορές προεξοφλούν βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και μείωση του ρίσκου για τη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρειαστεί τον ούριο άνεμο των αγορών προκειμένου να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και να ξεκινήσει τη θητεία του με μία επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου.
«Ρίγος χαράς» τη νύχτα του δημοψηφίσματος
Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από το περιοδικό lifo τι κρατάει από τη νύχτα του δημοψηφίσματος. Η απάντησή του ξεχωριστή: «Κρατάω το ρίγος χαράς και συγκίνησης στο άκουσμα των πρώτων αποτελεσμάτων. Το ξέσπασμα της αξιοπρέπειας ενός λαού απέναντι στους εκβιασμούς των ισχυρών. Και αμέσως μετά το αίσθημα της βαριάς ευθύνης να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για να μη γίνει το ξέσπασμα της αξιοπρέπειας τιμωρία και καταστροφή και να μπορέσουν η χώρα και η κοινωνία να βγουν από το αδιέξοδο σπιράλ της ύφεσης και της λιτότητας». Μικρή λεπτομέρεια: Οσοι βρέθηκαν στο Μαξίμου εκείνη τη νύχτα περιέγραφαν έναν δύσθυμο Τσίπρα χωρίς ίχνος χαράς. Οσο για το σπιράλ της ύφεσης, εξαιτίας εκείνης της βραδιάς ξεδιπλώθηκε για ακόμη δύο χρόνια.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου