Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Η ΙΣΤΟΡΙΑ φάνηκε γενναιόδωρη μαζί του, όπως και οι πολίτες, που του έδωσαν ευκαιρίες, τις οποίες δεν είχαν άλλοι πολιτικοί που είχαν βρεθεί στο τιμόνι της χώρας.
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ έπρεπε να είχε φύγει πριν από 4 χρόνια, όταν στο πλαίσιο της τυχοδιωκτικής του διαπραγμάτευσης ανακοίνωνε τη διενέργεια δημοψηφίσματος διαλύοντας την οικονομία και φορτώνοντας τους φορολογούμενους με επώδυνα μέτρα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κανείς από τους δανειστές δεν είχε βάλει στην ατζέντα των συζητήσεων, στις αρχές του 2015.
Ο ΙΔΙΟΣ γνώριζε ότι και μόνο με τη λέξη «δημοψήφισμα» το πιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε, το είχε πει άλλωστε από το 2011 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου σκεπτόταν μία αντίστοιχη κίνηση.
Και όμως υλοποίησε το σχέδι;o του προκειμένου να διασωθεί πολιτικά γνωρίζοντας ότι εκείνη τη στιγμή υποθήκευε τις προοπτικές της οικονομίας και έπληττε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
«ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΟΥΜΕ επειδή αυξήθηκαν μερικά σεντς τα μακαρόνια» έλεγε τότε ένα επιφανές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πράγματι αυτό έγινε. Ο κ. Τσίπρας με «προίκα» το 62% του «όχι», που μετέτρεψε σε «ναι», κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και διατηρήθηκε στην εξουσία παρέα με τον Π. Καμμένο.
ΜΟΝΟ ΠΟΥ δεν μπορούσε πια να διαχειριστεί το βάρος των υπογραφών του. Δέχθηκε όλα τα μέτρα των δανειστών, ακόμη και τη δημιουργία του υπερταμείου, ενώ όπως αποκαλύπτεται από το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), από το 2015 εμφανιζόταν αποφασισμένος να «λύσει» το Σκοπιανό.
Σε μία εβδομάδα από τώρα έρχεται η ώρα απόδοσης λογαριασμού για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και η ετυμηγορία του λαού θα είναι σκληρή αλλά δίκαιη.
Η ΕΛΛΑΔΑ στα χρόνια του Τσίπρα οπισθοχώρησε, χάθηκαν όλες οι αναπτυξιακές ευκαιρίες, γκρεμίσtηκαν οι μεταρρυθμίσεις σε Pαιδεία και Yγεία, επανέκαμψε στο Δημόσιο το κομματικό κράτος, η διαπλοκή παρέμεινε ανέγγιχτη, θεσμοί όπως η Δικαιοσύνη τέθηκαν υπό κυβερνητική επιτροπεία…
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευκαιρία της εθνικής ανασυγκρότησης και αυτό αναμένεται να εκφραστεί στις κάλπες της επόμενης Κυριακής. Δεν θα είναι εύκολη η υπόθεση για την επόμενη κυβέρνηση.
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ είχε να αντιμετωπίσει το «mail Χαρδούβελη», ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να τα βγάλει πέρα με δεσμεύσεις αυστηρής λιτότητας που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 με βόμβες ελλειμμάτων σε ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ και οι φορείς αστικών συγκοινωνιών, με την κοινωνία κουρασμένη από την υπερφορολόγηση και τη μείωση των εισοδημάτων.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ κυβέρνηση δεν θα έχει περίοδο χάριτος, αντιθέτως όλοι γνωρίζουν ότι μέσα στους πρώτους μήνες της θητείας της θα πρέπει να δώσει το στίγμα της, όχι μόνο στις αγορές, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου δανεισμού, αλλά και στην κοινωνία ξεκινώντας από τα σημαντικά. Λιγότερα βάρη, καλύτερο κράτος.
Η ΕΛΛΑΔΑ χρειάζεται ένα νέο όραμα, όταν μάλιστα πλησιάζουμε την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Δεν χρειάζονται μεγαλόπνοα σχέδια, η επιστροφή της λογικής θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου