Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η 37χρονη αστυνομικός με πλούσιο βιογραφικό, με δύο πτυχία, που είχε χαρακτηριστεί και «Αστυνομικός της Χρονιάς» το 2019.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση με δύο παρακλάδια, μέλη της μιας εγκληματικής ομάδας εξασφάλιζαν ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι ή ενημέρωναν εγκαίρως για επικείμενους ελέγχους και εφόδους.
Τα ποσά που απαιτούσαν από τους οίκους ανοχής και τις χαρτοπαικτικές λέσχες κυμαίνονταν από 500-2.500 ευρώ.
Μέλη της άλλης εγκληματικής ομάδας προχωρούσαν σε απάτες σε βάρος του δημοσίου μέσω της δημιουργίας εικονικών εταιρειών και της μη απόδοσης ΦΠΑ.
Ποιος ο ρόλος της αστυνομικού
«Μην ανησυχείς, θα σου φτιάξω εγώ την κουζίνα του σπιτιού σου…». Πρόκειται για απόσπασμα από καταγεγραμμένη επικοινωνία 58χρονου κατηγορούμενου αρχηγού κυκλώματος που παρείχε προστασία σε ιδιοκτήτες οίκων ανοχής και χαρτοπαικτικών λεσχών με μία 37χρονη αστυνομικό, πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία μάλιστα είχε βραβευτεί ως αστυνομικός της χρονιάς το 2019 για τη σύλληψη διεθνώς καταδιωκόμενου κακοποιού.
Ο 58χρονος προτείνει στην αστυνόμο Β’ να πληρώσει για την κουζίνα του σπιτιού της. Όπως διαπίστωσαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, η επίορκη αστυνομικός, κατά τη διάρκεια της έρευνας, είχε πάει στο σπίτι του αρχηγού τουλάχιστον 3-4 φορές. Δύο μήνες πριν, όταν έγιναν γνωστές οι επίμαχες επικοινωνίες και οι διά ζώσης επαφές της 37χρονης τόσο με τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης όσο και με τον 55χρονο «υπαρχηγό», μετατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.
Εκτός από το πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, τρεις ειδικοί φρουροί της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. φαίνεται ότι είχαν εμπλοκή με την παράνομη δράση της οργάνωσης, καθώς φυλούσαν τα σπίτια των ηγετικών μελών της, αλλά και το «στρατηγείο» σε μια εταιρία σεκιούριτι στη λ. Συγγρού, ενώ μετέφεραν χρήματα για λογαριασμό της συμμορίας σε φακέλους. Οι ιδιοκτήτες οίκων ανοχής και χαρτοπαικτικών λεσχών, κάθε 1η και 15η μέρα του μήνα, έδιναν στην εγκληματική οργάνωση από 800 έως 2.500 ευρώ, προκειμένου να ενημερώνονται για επικείμενους ελέγχους της Αστυνομίας ή να αποτρέπουν ελέγχους.
Στο πλαίσιο των ερευνών, εξετάζεται η εμπλοκή 10 ακόμα αστυνομικών, οι οποίοι φέρεται να συνδέονται με επίμαχες επικοινωνίες και μηνύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στις χαρτοπαικτικές λέσχες η ενημέρωση για τους ελέγχους φαίνεται να προερχόταν από την 37χρονη αστυνόμο, όταν υπηρετούσε στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ωστόσο η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν ήταν αρμόδια για ελέγχους σε οίκους ανοχής, γι’ αυτό ερευνάται η συμμετοχή αστυνομικών και από άλλη αστυνομική υπηρεσία.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται επίσης στη δημιουργία εταιριών-«μαϊμού» από το 2020, μέσω των οποίων έκαναν εικονικές συναλλαγές και λάμβαναν χωρίς να αποδίδουν τον ΦΠΑ. Για αυτές υπάρχει πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 58χρονος αρχηγός φέρεται να είναι ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας από την Κρήτη, ο οποίος έχει πολλές οφειλές, και υπαρχηγός ένας 55χρονος, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν για λαθραία ποτά.
Ειδήσεις σήμερα
e-ΕΦΚΑ: Η «Θάλεια» απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων
Airbnb: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο – Πρόστιμο 5.000 ευρώ στους παραβάτες
Λάρισα: Άκαρπες οι έρευνες για τον 39χρονο που αγνοείται [βίντεο]