Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αυτ-απάτη ήταν μεγαλύτερη από την μπλόφα

Αντιπολίτευση του δεκάρικου

Οσα χρόνια κι αν περάσουν το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα «στοιχειώνει» τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ άλλοτε στα χρονικά δεν υπήρξε τέτοιου μεγέθους προπαγάνδα ψεύδους και λαϊκισμού. Τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ο πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι θα σκίσει τα Μνημόνια και πως όλοι θα παρακαλάνε να μας δανείσουν μόλις κατανοούσαν το σχέδιό του.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΟ βιβλίο του ESM -στον οποίο επικεφαλής είναι ο… μετεξεταστέος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, Κλάους Ρέγκλινγκ- αποκαλύπτει δραματικά παρασκήνια εκείνης της περιόδου. Πρώτο απ’ όλα και σημαντικότερο, γίνεται κατανοητό πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε κανένα απολύτως σχέδιο. Ή μάλλον το μοναδικό σχέδιο που διέθετε ήταν να… εκβιάσει τους δανειστές με Grexit! Τα έχει πει και τα έχει γράψει ο Βαρουφάκης, το ομολόγησε πριν από λίγο καιρό και ο Τσακαλώτος.

ΟΠΩΣ, μάλιστα, προκύπτει από το βιβλίο του ESM, η Ελλάδα θα είχε βγει από τα Μνημόνια στις αρχές του 2015 αν δεν υπήρχε η δυνατότητα «ανατροπής» από τον ΣΥΡΙΖΑ της τότε κυβέρνησης με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Η μπλόφα του Grexit, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν έπιασε. Και δεν έπιασε γιατί πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -για διαφορετικούς λόγους- τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οπως αναφέρεται γλαφυρά στο βιβλίο του ΕSM, «ένα Grexit παραλίγο να είχε συμβεί λόγω κούρασης, καθώς οι συνομιλητές εκείνης της ιστορικής Συνόδου Κορυφής ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν μιας και η συζήτηση δεν κατέληγε πουθενά».

ΠΩΣ φτάσαμε, όμως, σε εκείνη τη δραματική νύχτα της 12ης Ιουλίου 2015; Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν η μπλόφα του Grexit προς τους Ευρωπαίους, αλλά οι αυτ-απάτες που είχε ο ίδιος δημιουργήσει στους Ελληνες πολίτες. Είχε υποσχεθεί έναν φαντασιακό παράδεισο χωρίς Μνημόνια, στον οποίο θα έπεφτε βροχή χρημάτων. Κατά τη διάρκεια εκείνου του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πει τα… πάντα. Κάθε φορά που μιλούσαν δημόσια προσέθεταν και κάτι… ακόμα. Ο πήχυς δεν μπορούσε να ανέβει άλλο.

ΚΑΙ ξαφνικά έπρεπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να κατεβάσει τον πήχυ των υποσχέσεων στον… πάτο. Γι’ αυτό και προκήρυξε το ψευδοδημοψήφισμα. Γι’ αυτό και έφτασε στο τέλος τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους. Οχι για να… σωθεί η χώρα που φορτώθηκε ένα αχρείαστο Μνημόνιο, αλλά για να βρει το άλλοθι ώστε να το υπογράψει.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν αρκεί μόνο ο Δακτύλιος

Kon

Τα γκάλοπ και η απόγνωση

Kon

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon

Κολλημένος με τα… Μνημόνια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι ήττες του ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα της κυβέρνησης

Kon

Οι Μπογδανοπολάκηδες και η πλειοψηφία του ορθολογισμού

Kon

Το ρίσκο της χαλάρωσης

Kon