Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα

Ο Τσίπρας σφίγγει τα λουριά στον ΣΥΡΙΖΑ για τα «ρουσφέτια» - Το παρασκήνιο με Βούτση και Χριστοδουλοπούλου

Και γιατί μόνο 500.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια; Γιατί η εξαγγελία του Τσίπρα να μην είναι ότι θα εξαφανίσει την ανεργία; Μήπως δίνει λογαριασμό σε κανέναν; Η εκδήλωση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής εξελίχθηκε σε μία παράτα, στην οποία κυριάρχησαν η φλυαρία και οι υποσχέσεις.

Πάνος ΑμυράςΓράφει ο Πάνος Αμυράς

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας το είχε εντοπίσει εδώ και 150 χρόνια ο Αβραάμ Λίνκολν. Μπορείς να ξεγελάς λίγους για αρκετό διάστημα, πολλούς για λίγο, αλλά ποτέ όλους για πάντα. Πολύ απλά, κανείς δεν πιστεύει τον απερχόμενο πρωθυπουργό και για αυτό φρόντισε ο ίδιος στα 4,5 χρόνια της θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό το διάστημα έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχόταν και υμνολόγησε αυτά που κατηγορούσε. Στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση, στο μέτωπο της διαφθοράς, οι ρέκτες του διαδικτύου έχουν καταγράψει σε βίντεο τις τεράστιες αντιφάσεις του Τσίπρα, που επιχειρηματολογούσε με την ίδια ζέση για ένα θέμα και ύστερα για το αντίθετό του.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο σημείο, στο οποίο ο πολιτικός του λόγος ακούγεται σαν ανέκδοτο. Η αξιοπιστία έχει χαθεί και το αστείο είναι ότι η επικοινωνιακή του μηχανή επιμένει στην προπαγάνδα, σαν να μην έχει καταλάβει ουδείς τι συνέβη στις ευρωεκλογές. “Τα αντίμετρα παραμένουν”, υποστηρίζουν όταν στο νομοσχέδιο που ψήφισαν την τελευταία ημέρα της κοινοβουλευτικής περιόδου ορίζεται ότι μαζί με τη μη μείωση του αφορολογήτου ορίου καταργούνται ισόποσα αντίμετρα. Πόση κοροϊδία πια να αντέξουν οι πολίτες, ακόμη και ο Λίνκολν θα αγανακτούσε με τη σημερινή κατάσταση.

Για να μην είμαστε όμως άδικοι, διαλέξαμε (στην τύχη) από τις πέντε εισηγήσεις των κυβερνητικών στελεχών την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί φορολογίας για να εξακριβώσουμε πόσο βάσιμες είναι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρουσιάζοντας τους άξονες της φορολογικής πολιτικής για τα επόμενα 4 χρόνια ο κ. Τσακαλώτος προχώρησε σε συγκεκριμένες υποσχέσεις, όμως η αλήθεια είναι αμείλικτη. Ο υπουργός δεσμεύθηκε για τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Ο πολιτικός που βρήκε τον φορολογικό συντελεστή στο 55% για τους επαγγελματίες και τον αύξησε στο 100% για τα αντίστοιχα του 2017, τώρα υπόσχεται ότι θα τον επαναφέρει στα επίπεδα που παρέλαβε. Δεν πείθει πολύ ότι είναι ο καταλληλότερος για να το πετύχει.

Δεύτερη εξαγγελία: Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20% και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Εδώ κάποιο λάθος θα έγινε, αφού η κυβέρνηση την Παρασκευή ψήφισε τα αντίθετα. Οι εξαγγελίες αυτές είχαν θεσμοθετηθεί ως “αντίμετρα”, τα οποία όμως καταργήθηκαν με τον τελευταίο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος υποσχέθηκε τη Δευτέρα αυτά που κατήργησε την Παρασκευή.

Αλλες εξαγγελίες: Μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Μα και αυτή η μείωση ίσχυε αλλά καταργήθηκε με τα αντίμετρα. Μείωση του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 ατόμων. Η κυβέρνηση που κατήργησε τον χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά υπόσχεται ελαφρύνσεις. Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11%. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ανέβασε το 2015 τους συντελεστές ΦΠΑ στο 13% και 24% τώρα υπόσχεται ελαφρύνσεις. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της διασταύρωσης δηλώσεων και καταθέσεων. Επί Τσίπρα απαξιώθηκαν όλες οι “λίστες” ενώ μέχρι και την τελευταία ημέρα ψηφίσθηκαν τροπολογίες για διαγραφές προστίμων από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο με τις ομιλίες των άλλων υπουργών, και εκεί οι ανακολουθίες είναι εξίσου κραυγαλέες. Δεν χρειάζεται, οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι από το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης μέχρι τις εξαγγελίες του Μεγάρου Μουσικής ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε ακάλυπτες υποσχέσεις. Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν ακριβά την περίοδο 2015-2019, πλέον έχουν στο μυαλό τους τη ρήση που αποδίδεται στον Λίνκολν και αναλόγως θα ψηφίσουν στις 7 Ιουλίου.

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

Η ευκαιρία της ΔΕΗ

Kon

Ανεμβολίαστε φίλε!

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Οι επιτυχίες της «Μικρής Ελλάδας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι συμμαχίες με τη Δύση και η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Οι ζυμώσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. αποκτούν ευρύτερο ενδιαφέρον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο»

Kon