Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Δεν έχει σημασία, αφού πλέον όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της κάλπης, η οποία, όπως έλεγαν οι παλιοί, έπαψε να είναι «γκαστρωμένη». Μήπως, όμως, χρησιμοποίησα λάθος λέξη, που κάποιοι θα τη χαρακτήριζαν ως μη πολιτικά ορθή; Μήπως θα ήταν πιο πρέπουσα η λέξη «εγκυμονούσα»; Ρητορικό το ερώτημα, σε αντίθεση με αυτό που θα ακολουθήσει: Εννοούσε πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι; Ε, λοιπόν αυτό το πιστεύουν όσοι χαρακτήρισαν λάθος τη συνέντευξή του στη Σταματίνα Τσιμτσιλή.
Οι ίδιοι δηλαδή που κατηγορούν τον πρόεδρο της Ν.Δ. για οπαδό της νεοπατριαρχίας, όπου οι γυναίκες πλένουν και εργάζονται ταυτόχρονα, αναφέρονται με ύφος μπλαζέ σε μια επαγγελματία επειδή παρουσιάζει πρωινή εκπομπή, στην οποία παρεμπιπτόντως εργάζονται και δημοσιογράφοι με πολλά ένσημα στην πλάτη τους. Ετσι έχουμε το οξύμωρο φαινόμενο εκείνοι που εμφανίζονται ως προστάτες της γυναικείας ισότητας να υποτιμούν όχι μόνο τη Σταματίνα Τσιμτσιλή και την ομάδα της, αλλά και όλες τις γυναίκες και όλους τους άντρες που παρακολουθούν τις πρωινές εκπομπές.
Από πότε όμως η ψυχαγωγία δεν είναι σοβαρή υπόθεση ή ποιος αποφάσισε πως δεν δικαιούνται οι θεατές συγκεκριμένης ζώνης να ακούσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οποιονδήποτε άλλο πολιτικό, επειδή τους αρέσει να ακούνε και για ζώδια; Αν ισχύει, ας τα καταργήσουμε και από τις εφημερίδες. Και στο κάτω κάτω ποιος είπε ότι όσοι παρακολουθούν αντίστοιχα προγράμματα δεν είναι ταυτόχρονα και ενημερωμένοι για την πολιτική επικαιρότητα ή ότι δεν τους «αξίζει» τέτοια τιμή από κοτζαμ αρχηγό; Πρόκειται για ένα ξεπερασμένο και εν πολλοίς προσβλητικό κοινωνικό διαχωρισμό από εκείνους που εξαντλούν την πολιτική της ισότητας στη δημιουργία ενός γλωσσικού κώδικα, όπου υπάρχουν «γιατρίνες» και «βουλευτίνες», αλλά όχι Τίνες και Σταματίνες.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Και κάτι άλλο, διότι καλή η θεωρία αλλά καλύτερη η πράξη. Οταν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι γνωρίζει καλά πως οι γυναίκες επωμίζονται και τις δουλειές του σπιτιού μαζί με την εργασία τους δεν είπε τίποτα περισσότερο από μια πραγματικότητα, η οποία σαφώς και πρέπει να αλλάξει, αλλά μέχρι να αλλάξει δραστικά, ας γίνουν τουλάχιστον απλά βήματα για να βελτιωθεί. Οπως η δυνατότητα της τηλεεργασίας για την οποία μίλησε. Στα περισσότερα ελληνικά σπίτια, δυστυχώς, οι γυναίκες έχουν ακόμα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στις δουλειές του σπιτιού από ό,τι οι άντρες, παρότι εργάζονται το ίδιο ή και σκληρότερα.
Στα περισσότερα ευρωπαϊκά σπίτια ισχύει, για να είμαστε ακριβείς. Πρόσφατα στοιχεία της Eurostat κατέγραφαν πως στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 79% των γυναικών μαγειρεύει και καθαρίζει το σπίτι, ενώ το ποσοστό στους άντρες φτάνει το 34%. Φυσικά υπάρχουν διαφοροποιήσεις όσο πιο βόρεια ή πιο νότια ταξιδεύουμε. Στην κοινωνία της Σουηδίας το ποσοστό στους άντρες φθάνει στο 56%, ενώ στην Ελλάδα δυστυχώς το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 16%, όσο περίπου και στην Ουγγαρία.
Λοιπόν, επειδή η πολιτική υποκρισία περίσσεψε τις προηγούμενες ημέρες, ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως ανάμεσα σε εκείνους που εκλέχθηκαν θα υπάρχουν πολλές γυναίκες. Επειδή είναι άξιες, όχι επειδή είναι γένους θηλυκού.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου