Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ο ίδιος δεν σχολίασε το φωτογραφικό στιγμιότυπο που είχε τον Ιούλιο του 2017 με τον Αμβρόσιο και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η οποία επίσης συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Γενικώς οι ευρωεκλογές δεν εξελίσσονται ομαλά για τον πρωθυπουργό. Επεσε κατ’ αρχάς στη λακκούβα της κυρίας Λοΐζου, την οποία επέλεξε λόγω επωνύμου και στη διαδρομή αποκαλύφθηκαν οι διαδικτυακές της ακρότητες και, βέβαια, η καταδίκη της για την παράνομη είσπραξη της σύνταξης της μητέρας της.
Ακολούθησε η… πόρτα που έφαγε το Μαξίμου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι Βρυξέλλες, απορρίπτοντας τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο, και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα Κουρουμπλή – Κουντουρά με τον Αμβρόσιο.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια εποχή πριν από πέντε χρόνια γινόταν κυριολεκτικώς «παρέλαση ονομάτων» για το ευρωψηφοδέλτιο της Αριστεράς, ενώ επικεφαλής είχε τεθεί ο Μανώλης Γλέζος, που από το 2015 εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αναζητούνται από το Μαξίμου πρόσωπα με πολιτική επιρροή και δεν βρίσκονται, ενώ κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν να εμπλακούν στη μάχη των ευρωεκλογών.
Ολα αυτά προμηνύουν μια βαριά ήττα για τον κ. Τσίπρα. Οχι ότι θα άλλαζε κάτι εάν ο Τσακαλώτος έλεγε το «ναι» για να «ηγηθεί» του ψηφοδελτίου, καθώς το πρόβλημα είναι δομικό για την κυβέρνηση. Οι εκλογές κερδίζονται με διλήμματα, οι πολίτες καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε αυτά.
Ο κ. Μητσοτάκης το θέτει απλά: Ψηφίστε Νέα Δημοκρατία για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν χρειάζονται περαιτέρω επεξηγήσεις ή άλλες ερμηνείες.
Αντιθέτως, το διακύβευμα του κ. Τσίπρα είναι ασθενικό. «Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ για να μην έρθει ο ανθέλληνας Βέμπερ στα πράγματα», είπε στο Γαλάτσι ο πρωθυπουργός, λες και θα τρομάξουν οι ψηφοφόροι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο μετέχει η καλή του φίλη Ανγκελα Μέρκελ. Πώς να πείσει ο πρωθυπουργός ότι «θα πρέπει να μπει οριστικά στο περιθώριο η Ακροδεξιά» όταν ανέχεται τις παρέες του Κουρουμπλή και της Κουντουρά; Ποιος φοβάται το «νεοφιλελευθερισμό» όταν επί Τσίπρα ψηφίστηκαν τα πιο αντιλαϊκά μέτρα και υποθηκεύθηκε η περιουσία του Δημοσίου για 99 έτη;
Στο Μαξίμου επιμένουν ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο, αλλά μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ότι πρώτα πρέπει να διαχειριστούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Από τις «διώξεις-βόμβα» στις κραυγές για παραγραφή
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει χάσει την ψυχραιμία του. Λογικό, βλέπουν τις ημέρες της κρίσης να πλησιάζουν και απελπίζονται. Η υπόθεση της Novartis δεν κόβει πια εισιτήρια. Επί εβδομάδες ακούγαμε και διαβάζαμε για «διώξεις-φωτιά», για καυτούς λογαριασμούς και υπουργούς που θα καθίσουν στο σκαμνί, όμως από την εισήγηση της εισαγγελέως ήδη οι έρευνες αρχειοθετούνται για τέσσερις πολιτικούς, ενώ για τον Ανδρέα Λοβέρδο ζητείται να δώσει εξηγήσεις χωρίς να έχει βρεθεί κάποια ύποπτη ροή χρήματος. Τώρα, το Μαξίμου κραυγάζει ότι τάχα η αντιπολίτευση μεθοδεύει την παραγραφή των αδικημάτων, όταν δεν έχει ασκηθεί ούτε μία δίωξη και ο κ. Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας του. Από τις διαρροές του Μαξίμου για «διώξεις-βόμβα» έχουμε περάσει τώρα στις κραυγές για παραγραφή.
Οι ισορροπίες στην ΕΡΤ και ο εκνευρισμός του Μαξίμου
Η εκπομπή του Νίκου Παναγιωτοπούλου στην ΕΡΤ, που κόπηκε χθες μετά την πρόθεση της διοίκησης να μεταθέσει τον κεντρικό παρουσιαστή στη νυκτερινή ζώνη, είχε από τις υψηλότερες τηλεθεάσεις στο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης. Οχι άδικα, γιατί όλο το δημοσιογραφικό τιμ κρατούσε τις απαραίτητες ισορροπίες, στοιχείο ζωτικής σημασίας όταν μιλάμε για δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Αυτή, άλλωστε, είναι η συνταγή επιτυχίας. Οταν οι εκπομπές μετατρέπονται σε προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, οι τηλεθεατές τις απορρίπτουν και τις ρίχνουν στον Καιάδα των τηλεθεάσεων. Η απομάκρυνση του Ν. Παναγιωτόπουλου πιθανώς να αποτυπώνει και τον εκνευρισμό που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ολα τους φταίνε και τα κάνουν όλα χειρότερα…
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου