Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Είναι σαφές ότι η συμφωνία των Πρεσπών συγχωρεί δημοσιονομικές μουντζούρες και καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.
Η Κομισιόν παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις, οι Ευρωπαίοι διενεργούν τις δικές τους μετρήσεις, γνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών και θεωρούν ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη. Ομως, δεν θέλουν να χαλάσουν το αφήγημα του Τσίπρα και κυρίως να δημιουργήσουν εντάσεις με την Ελλάδα λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, όπου θα δοκιμαστούν όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για το λόγο αυτό επιλέγουν να φορτώσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα της οικονομίας στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό συνάγεται και από την ανάγνωση των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup.
Οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι προσωρινό και το οποίο θα λήξει στο τέλος του 2019.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, είτε γίνουν τον Μάιο είτε τον Οκτώβριο, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαπραγματευθεί με τους δανειστές για το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς που θα ισχύσει το 2020. Αλλωστε, στην απόφαση του Eurogroup επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπό του στα κεφάλαια των τραπεζών, στο δανεισμό, στην κουλτούρα πληρωμών και στις προσπάθειες μείωσης του στοκ εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.
Οι Βρυξέλλες, επίσης, χαιρέτισαν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που είναι προγραμματισμένη να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2020.
Με άλλα λόγια, η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί από την 1η Ιανουαρίου αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια των πολιτών από την εφαρμογή των υπογραφών του Τσίπρα. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα αυξήσει τις κρατήσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 500 ευρώ, ενώ το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει άλυτο.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι θα βρει το πεδίο της οικονομίας ναρκοθετημένο από τις δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης. Το οικονομικό του επιτελείο οφείλει να έχει έτοιμο από τώρα το νομοθετικό πλαίσιο για να απενεργοποιήσει τις βόμβες που είχε υπογράψει ο κ. Τσίπρας προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Στην ουσία να εφαρμόσει εναλλακτικές πολιτικές και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και στη φορολογία εισοδήματος.
Οι Βρυξέλλες λειτουργούν με πολιτικά κριτήρια. Απέσπασαν όλα όσα ήθελαν από την κυβέρνηση της Αριστεράς (Υπερταμείο και πλεονάσματα) και κλείνουν τα μάτια σε όλες τις προεκλογικού τύπου κινήσεις του πρωθυπουργού. Αλλά τα προβλήματα παραμένουν και φορτώνονται στην κυβέρνηση της Ν.Δ.
Όχι σε ρεβανσισμούς
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της συνέντευξης του προέδρου της Ν.Δ. στην Ελλη Στάη (στον τηλεοπτικό σταθμό Open) ήταν όταν ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το εάν θα μπει σε λογική «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», όπως ήταν το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
«Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν και μακριά από εμένα αυτές οι λογικές. Ηταν λογικές διχαστικές, ήταν λογικές που τροφοδότησαν με δηλητήριο την πολιτική ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε αυτή τη λογική του διχασμού με πολύ μεγάλη συνέπεια», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και είναι σημαντικό ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα ανεχθεί ρεβανσιστικές διαθέσεις. Η Ν.Δ. πρέπει να επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις ώστε να αντιμετωπίσει πιο ομαλά τις δύσκολες προκλήσεις.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου