Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Την Κυριακή οπαδός εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα και επιτέθηκε σε παίκτη. Τη Δευτέρα εκδικάστηκε η υπόθεση. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, τον καταδίκασε σε φυλάκιση 14 μηνών και σε δεκαετή απαγόρευση εισόδου σε οποιοδήποτε γήπεδο. Ετσι απλά. Εδώ, μπαχαλάκηδες σπάνε γήπεδα, καίνε δρόμους και ακόμα κι αν συλληφθούν, είναι βέβαιο ότι την επόμενη ημέρα θα μπορούν να ξανακάνουν ακριβώς τα ίδια.
ΕΙΝΑΙ γνωστό και κοινά αποδεκτό πως μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της χώρας είναι η μη εφαρμογή των νόμων. Ενώ υπάρχουν διατάξεις υπερβολικά αυστηρές τα παράθυρα που δημιουργεί η εδώ και δεκαετίες πολυνομία λειτουργούν ευεργετικά για οποιονδήποτε παραβάτη. Τρανό παράδειγμα οι ποινές σε υποθέσεις για μίζες εξοπλιστικών όπου κάποιοι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο για κακουργήματα και καταδικάστηκαν με ποινές κάθειρξης ύψους άνω των δέκα ετών, αλλά με αναστολή!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ δεκάδες ακόμα παραδείγματα ποινών που προσβάλλουν αυτό που εννοείται ως κοινό περί δικαίου αίσθημα. Να το πούμε πιο απλά. Εδώ και δεκαετίες κανένας ισοβίτης δεν εκτίει ισόβια ποινή. Συνήθως στα 25 χρόνια αποφυλακίζεται. Καταδικασθέντες για βαριά εγκλήματα είθισται να απελευθερώνονται μόλις εκτίσουν ακόμα και μόλις το ένα τρίτο της ποινής τους.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ η χρονοκαθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης λειτουργεί ουσιαστικά ως αθωωτικό όχημα για χιλιάδες υποθέσεις. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως το σύρσιμο επενδυτικών πρότζεκτ σε διοικητικά δικαστήρια λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιονδήποτε εγχώριο ή ξένο οικονομικό παράγοντα επιθυμεί να ρίξει λεφτά στην πραγματική οικονομία.
Πολιτικές και λύσεις «έξω από το κουτί»
ΣΕ όλο αυτό το χάος πρέπει να προστεθεί μια ακόμα σημαντική παράμετρος. Υποθέσεις δικαστικής διερεύνησης σκανδάλων διαρκούν χρόνια με αποτέλεσμα να καταλήγουν ουσιαστικά να χρησιμοποιούνται μόνο ως μοχλός πίεσης κομματικών αντιπαραθέσεων. Την ίδια στιγμή που η δίκη της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού περάσει από Εφετείο και Αρειο Πάγο αναμένεται να έχει… ολοκληρωθεί γύρω στο 2030! Ουσιαστικά σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τη δράση των ταγμάτων εφόδου και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα μάθει η κοινωνία τελεσίδικα αν το νεοναζιστικό μόρφωμα θα έχει χαρακτηριστεί νομικά ως εγκληματική οργάνωση.
ΕΝΩ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω έρχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης και αλλάζει εκ βάθρων όλο τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ηδη υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις για την ευνοϊκή μεταχείριση μπαχαλάκηδων που πετούν μολότοφ, της Χρυσής Αυγής και άλλων υπόδικων ως εγκληματικών οργανώσεων. Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι πως αν υιοθετηθούν οι προτάσεις τότε θα γίνει πολύ πιο δύσκολη τόσο βιαστών, αλλά και εκβιαστών που χρησιμοποιούν ψηφιακό υλικό ηχογράφησης ή βιντεοσκόπησης, κάτι που έχει γίνει πολύ της… μόδας πλέον, καθώς η τεχνολογία παρέχει τέτοιες δυνατότητες στον Πολάκη ή στον κάθε… παρανοϊκό της διπλανής πόρτας. Πιθανότατα όσο περνούν οι ημέρες θα αποκαλύπτονται και άλλες σοκαριστικές αλλαγές στον εκατοντάδων άρθρων Ποινικό Κώδικα.
ΘΑ μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι αντιδράσεις έχουν αντιπολιτευτικό υπόβαθρο, αλλά αν και σπάνιο αυτή τη φορά ξεσηκώθηκαν ακόμα και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
ΠΕΡΑ από την εξειδίκευση των ποινών, έτσι κι αλλιώς νομικοί δεν είμαστε, το λάθος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι το «μήνυμα» που περνάει προς την κοινωνία: «ακόμα κι αν κάποιος παραβεί τους νόμους θα πέσει στα μαλακά»!
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου