Οι συγγενείς των θυμάτων ακόμα και σήμερα διατυπώνουν αμείλικτα ερωτήματα προς τους υπευθύνους:
Γιατί δεν ενημέρωσε κανένας τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών ότι ερχόταν ο πύρινος εφιάλτης ώστε να απομακρυνθούν εγκαίρως; Γιατί δεν ακούστηκε ούτε μία καμπάνα προκειμένου να εκκενωθούν τα σπίτια και η περιοχή και να γλιτώσει ο κόσμος;
Γιατί δεν εφαρμόστηκαν στοιχειωδώς οι κανόνες πρόληψης και πυρόσβεσης, ιδίως όταν για εκείνη την ημέρα του Ιουλίου υπήρχε προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στις συγκεκριμένες περιοχές λόγω πολύ ισχυρών ανέμων;
Οι ίδιοι απαιτούν απαντήσεις, αλλά παράλληλα ζητούν να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που έφταιξαν.
Από μια πρώτη ανάγνωση του πορίσματος επιβεβαιώνεται ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Και ότι κακώς η κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει τις ευθύνες και να αποδώσει το κακό σε ανύπαρκτους ξένους πράκτορες.
Αποδεικνύεται και με το πόρισμα αυτό, που δυστυχώς διαπίστωσαν τη μοιραία νύχτα όλοι όσοι βρέθηκαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο σημείο της τραγωδίας. Οτι δηλαδή δεν υπήρχε κανένας συντονισμός και ότι η Πυροσβεστική, η Τροχαία, η Περιφέρεια, οι δήμοι και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δεν λειτούργησαν σωστά εκείνες τις δύσκολες ώρες.
Κανείς δεν ήξερε τι να κάνει. Τα συντονιστικά μέσα δεν λειτούργησαν, με τραγικό αποτέλεσμα 100 άνθρωποι να καούν κυριολεκτικά αβοήθητοι.
Οι πολίτες ζητούν να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όλους τους υπαιτίους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, και να ληφθούν μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοια τραγωδία. Ομως, η προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών από πλευράς της κυβέρνησης δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να θεραπευτούν τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στην κρατική μηχανή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου