Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Καταφεύγουν όμως σε μία μάχη τακτικής για να περιορίσουν το εύρος της εκλογικής ήττας στις κρίσιμες αναμετρήσεις του Μαΐου και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, με δύο στόχους.
Να αφαιρέσουν από τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. τη δυνατότητα να κυριαρχήσουν πολιτικά και να διατηρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία άγνωστης κατάληξης και διάρκειας μεταβατική περίοδο.
Το Μαξίμου επενδύει, με διάφορους τρόπους, στην ενίσχυση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής και στην ανάδειξη ενός ή περισσότερων κομμάτων με χαρακτηριστικά ΑΝ.ΕΛ. – Καμμένου.
• Το μήνυμα των ευρωεκλογών
Η αναμέτρηση των ευρωεκλογών είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να εξουδετερωθούν αυτού του είδους οι πολιτικοί ελιγμοί του Μαξίμου.
Η Χρυσή Αυγή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις ευρωεκλογές γιατί δεν έχει καμία συμμαχία ούτε φυσικά ανήκει σε οποιαδήποτε πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν την ευρωπαϊκή άκρα Δεξιά αρνούνται οποιαδήποτε συνεργασία μαζί της λόγω των νεοναζιστικών χαρακτηριστικών της. Μόνο δύο πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εντελώς απομονωμένες από τις πολιτικές ομάδες, η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και το κόμμα Τζόμπικ στην Ουγγαρία. Το τελευταίο είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία με ποσοστά της τάξης του 20% και αντιμετωπίζεται και αυτό από την ευρωπαϊκή άκρα Δεξιά σαν απόλυτη δυσφήμηση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ψήφοι που θα κατευθυνθούν στις ευρωεκλογές στη Χρυσή Αυγή είναι χαμένες με την έννοια ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ευρωπαϊκής αξιοποίησής τους.
Η ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει ενημερωθεί πλήρως για την ευρωπαϊκή απομόνωση του συγκεκριμένου κόμματος. Υπάρχουν αρκετοί καλοπροαίρετοι συμπολίτες μας που θεωρούν τη Χρυσή Αυγή μέρος μιας γενικότερης ευρωπαϊκής στροφής προς τη σκληρή και την άκρα Δεξιά. Στην πραγματικότητα τα κόμματα της ευρωπαϊκής άκρας Δεξιάς ακολουθούν μία τακτική απόλυτης απομόνωσής της για να προστατεύσουν την αξιοπιστία και την εκλογική προοπτική τους.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Στις ευρωεκλογές του 2014 η Χρυσή Αυγή εξέλεξε τρεις ευρωβουλευτές εκ των οποίων ο ένας διαχώρισε τη θέση του για προσωπικούς, πολιτικούς λόγους. Οι ευρωβουλευτές αυτοί ανήκουν υποχρεωτικά στο ετερόκλητο γκρουπ των ανένταχτων εφόσον δεν τους δέχεται καμία πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δεν είναι η ώρα για να πετάνε οι Ελληνες πολίτες ψήφους στις ευρωεκλογές σε ένα κόμμα που κανείς δεν παίρνει υπόψη του. Αντίθετα πρέπει να ενισχύσουν, παρά τις όποιες επιφυλάξεις και διαφοροποιήσεις τους, τη Ν.Δ. με το σκεπτικό ότι όσο ισχυρότερη είναι και περισσότερους ευρωβουλευτές εκλέξει τόσο μεγαλύτερη επιρροή θα έχει στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
• Η τακτική του Μεγάρου Μαξίμου
Το Μαξίμου κάνει ό,τι μπορεί για να συντηρήσει εκλογικά τη Χρυσή Αυγή θεωρώντας ότι η εκλογική της παρουσία μπορεί να βάλει φραγμό στην πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. Ετσι, φρόντισε να καθυστερήσει για μία τετραετία η δίκη της Χρυσής Αυγής και μια καταδίκη που θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε εκλογικό αποκλεισμό της οργάνωσης.
Επιπλέον παρουσιάζει σκόπιμα όσους αντιδρούν στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, δηλαδή το 65% έως 70% του ελληνικού λαού, σαν… ακροδεξιούς σε μια προσπάθεια να διευρύνει την ιδεολογική επιρροή και το εκλογικό ακροατήριο της Χρυσής Αυγής.
• Αναζητώντας τους… νέους Καμμένους
Μετά το ρόλο που έπαιξαν στην προώθηση της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ ο κ. Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. δεν μπορούν να ελπίζουν στην παρουσία τους στην επόμενη Βουλή. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις τούς δείχνουν στο επίπεδο του 1% και σε κατάσταση πολιτικής και εκλογικής αποσύνθεσης.
Το Μαξίμου ελπίζει ότι το αντινεοδημοκρατικό κενό που αφήνει η εξαφάνιση του κ. Καμμένου θα καλύψει κάποιο άλλο κόμμα με ανάλογα χαρακτηριστικά.
Θα κινείται δηλαδή στο χώρο μεταξύ της Ν.Δ. και της Χρυσής Αυγής, θα επικαλείται πατριωτικές ευαισθησίες που μπορεί να μην έχει ή στη συνέχεια θα εμπορευτεί πολιτικά και θα συμμετέχει σε μία καμπάνια διαρκούς δυσφήμησης της Ν.Δ. για να δημιουργήσει πολιτικό χώρο για την επιβίωσή του.
Η ελληνική Κεντροδεξιά πλήρωσε ακριβά την υποκρισία και τις αθλιότητες του κ. Καμμένου και των συνεργατών του και ο κόσμος της, ακόμη και το τμήμα που δεν στηρίζει τη Ν.Δ., δεν έχει κανένα λόγο να βοηθήσει στην αντικατάσταση του Καμμένου με νέους «Καμμένους».
Στις ευρωεκλογές ο κόσμος της Κεντροδεξιάς πρέπει να δώσει μάχη, ώστε κόμματα με αυτά τα χαρακτηριστικά που προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να αναπτυχθούν στη Βόρεια Ελλάδα κάνοντας κατάχρηση της ευαισθησίας του κόσμου για την απαράδεκτη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ να μην περάσουν το όριο του 3% που εξασφαλίζει εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ετσι, τα υπόλοιπα αυτών των κομμάτων μπορεί να μετατραπούν σε πρόσθετες έδρες της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα περάσει το μήνυμα ότι το πολιτικό πάθημα με τον Καμμένο έγινε μάθημα.
Η δυναμική που αναπτύσσει το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. αυξάνει τις πιθανότητες για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που θα στηρίζεται στην υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, στη συμπίεση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, στη μετακίνηση ψήφων από μικρότερα πολιτικά κόμματα όπως το Ποτάμι, οι ΑΝ.ΕΛ. και η Ενωση Κεντρώων προς τη Ν.Δ. και στην αποτροπή της επίτευξης του εκλογικού στόχου του 3% για κόμματα με χαρακτηριστικά Καμμένου – ΑΝ.ΕΛ.
Ούτε μία ψήφος χαμένη από καλοπροαίρετους πολίτες στα δεξιά της Ν.Δ. Δεν έχουν κανένα λόγο να πριμοδοτήσουν μία οργάνωση με νεοναζιστικά χαρακτηριστικά ή να παίξουν το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας τις συνθήκες για την επανάληψη ενός φαινομένου τύπου Καμμένου.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής