Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Και ο «άχαστος» Τσίπρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εκλογικής πανωλεθρίας και μάλιστα πολλαπλής. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες δεν έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες, οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές είναι συντριπτικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, και εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία, ο πολιτικός χρόνος από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο θα μοιάζει με Γολγοθά.
Τα μηνύματα που παίρνει το κυβερνών κόμμα από τη Βόρεια Ελλάδα είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε κύκλο εσωστρέφειας και από τις αυθόρμητες «διαδηλώσεις» στις αρχές του 2015 υπέρ της κυβέρνησης έχουμε περάσει στις αποδοκιμασίες και στις κλειστές κομματικές συγκεντρώσεις.
Η κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα της Public Issue. Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική επιρροή έχει ξεπεράσει τις 14 μονάδες, αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία σχετικά με το πώς η συμφωνία των Πρεσπών έχει επηρεάσει τις επιλογές της εκλογικής βάσης.
Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων εκφράζεται αρνητικά στη συμφωνία για το Σκοπιανό. Στη Δυτική Μακεδονία μάλιστα το ποσοστό απόρριψης φτάνει το 85%, ενώ μόλις το 4% εκφράζεται θετικά για τις Πρέσπες, απηχώντας προφανώς το στενό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τα εκλογικά μεγαλεία του 2012 και μετά. Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη η αναλογία είναι 76% κατά της συμφωνία και μόλις 15% υπέρ, στην Κεντρική Μακεδονία 73% με 19%. Μπορεί τα στοιχεία να είναι ενδεικτικά λόγω της μικρής αριθμητικής βάσης της δημοσκόπησης, όμως η εικόνα δεν διαφοροποιείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει ακριβά τη συμφωνία των Πρεσπών και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Μπορεί να κρατά δυνάμεις λόγω της επιρροής του κομματικού κράτους, όμως σε αρκετές περιοχές της χώρας και ιδίως της Μακεδονίας θα δεχθεί μεγάλα εκλογικά πλήγματα.
Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της Public Issue, ενώ οι παροχές και η σχετική βελτίωση των δεικτών του οικονομικού κλίματος ευνόησαν την εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος, οι Πρέσπες λειτούργησαν προς την αντίρροπη κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, στην ανάλυση της εταιρίας αναφέρονται και τα εξής για την τρέχουσα συγκυρία:
«Το κόστος της πολιτικής απομόνωσης και της κοινωνικής περιχαράκωσης, που χρεώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της Συμφωνίας, είναι μεγάλο και δεν αντισταθμίζεται από την προσέλκυση μιας μικρής μερίδας ψηφοφόρων του λεγόμενου “αντιεθνικιστικού ρεύματος”, που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας και συσπειρώνεται σήμερα γύρω του. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται κυρίως από την Αριστερά, κοινοβουλευτική (ΚΚΕ) και εξωκοινοβουλευτική (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) και, δευτερευόντως, από την εκλογική δεξαμενή του ΚΙΝ.ΑΛ. και των ΑΝ.ΕΛ.
Αντιθέτως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται (Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛ., Ενωση Κεντρώων). Αυτό σημαίνει ότι η αποδυνάμωση των τριών κομμάτων της 8κομματικής Βουλής του 2015 λειτουργεί, διττά, υπέρ της Ν.Δ. και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός διότι η Ν.Δ. εισπράττει, στο επίπεδο της εκλογικής βάσης, μεγαλύτερο τμήμα της δυσαρέσκειας από την παρούσα διακυβέρνηση, αφετέρου διότι η συρρίκνωσή τους διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας από το α’ κόμμα, εξαιτίας της λειτουργίας του εκλογικού νόμου (το όριο για την αυτοδυναμία του α’ κόμματος χαμηλώνει όσο αυξάνεται το ποσοστό των κομμάτων που δεν υπερβαίνουν το εκλογικό κατώφλι του 3%). Διεκδικεί, επομένως, βάσιμα την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Σε κάθε περίπτωση η εκλογική ρευστότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η διαπίστωση αυτή δεν προκύπτει μόνο από το φαινόμενο της αποσύνθεσης των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων της απερχόμενης Βουλής, αλλά και από τη σημαντική ενίσχυση των λοιπών μικρών κομμάτων».
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου