Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην υγειά μας

Πώς η «Νανά» είχε στήσει φάμπρικα με πλαστά αρνητικά τεστ Covid

Είναι γεγονός πως αυτή ήταν η εβδομάδα του Παύλου Πολάκη. Ο αν. υπουργός Υγείας υπερέβη όσες κόκκινες γραμμές δεν είχε υπερβεί στο παρελθόν και η αλήθεια είναι ότι δεν είχε αφήσει και πολλές.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Ομως, πέρα από την υπόθεση του δανείου και της πρωτοφανούς παρέμβασής του στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, πέρα από τον επιθετικό και ανεξέλεγκτο χαρακτήρα του, αυτό που μένει στο τέλος της ημέρας είναι το έργο του υπουργείου Υγείας για την υγεία μας. Αν ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης έχουν καταφέρει να αλλάξουν κάτι ουσιαστικό, αν πέτυχαν να ανακουφίσουν έστω και λίγο τον Μεγάλο Ασθενή, που δεν είναι άλλος από τα δημόσια νοσοκομεία.

Η απάντηση είναι δυστυχώς αρνητική. Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ ξεκίνησε με μεγάλα λόγια και ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε έκανε τους γιατρούς να τους γυρίσουν την πλάτη και τους πολίτες να βρίσκουν γιατρούς μόνο στα ιδιωτικά ιατρεία τους. Από τις 237 τοπικές μονάδες υγείας που θα λειτουργούσαν στο τέλος του 2017, όπως είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φθάσαμε 2019 και έχουν ανοίξει λίγο περισσότερες από 100. Καμία δυστυχώς θεραπεία δεν επήλθε ούτε στις εφημερίες και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Αναμονή που ξεπερνά τις 5 ή και τις 6 ώρες είναι αδιανόητη για ένα κράτος εν καιρώ ειρήνης. Οπως αδιανόητο είναι να μην υπάρχει επαρκής αριθμός ανοικτών ΜΕΘ και άνθρωποι που κινδυνεύει η ζωή τους να νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους. Οσο για την καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές υγείας, είχε προβλεφθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση, απλά ήρθησαν κάποια εμπόδια, όπως π.χ. η τριμελής επιτροπή.

Οι πολίτες εξακολουθούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τα φάρμακά τους, μόνο το 2017 πλήρωσαν περισσότερα από 860 εκατομμύρια ευρώ. Στην περιφέρεια οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι εγκληματικά επικίνδυνες και οδηγούν ακόμα και στο κλείσιμο κλινικών, αναγκάζοντας τους ασθενείς να ταξιδεύουν σε διπλανές πόλεις για να εξυπηρετηθούν. Είναι πολλά αυτά που δεν έκανε το φιλόδοξο δίδυμο του υπουργείου Υγείας. Και αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό από τις δημόσιες μαγκιές και τους πολακισμούς.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Το ταξίδι της επιστροφής στην κανονικότητα είναι μακρύ και δύσκολο

Kon

Σεμπάστιαν Κουρτς: Αντιπολίτευση μέσω Βιέννης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλημμυρικά αντιπολιτευτικά φαινόμενα

Kon

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι η απάντηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πιο καλός ο μαθητής είναι ο πιο ασφαλής

Kon

Ζώντας στην ενδιάμεση εποχή της ενεργειακής μετάβασης

Kon

Αξιοκρατία χωρίς αξιολόγηση είναι εκπαίδευση χωρίς παιδεία

Kon

Για όσο χρειαστεί…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά νέα χωρίς την ελληνική φωνή

Kon