Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Δεν είναι μόνο Το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ των οποίων οι κοινοβουλευτικές ομάδες διαλύθηκαν. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να πάρει βουλευτές από όλα σχεδόν τα κόμματα, ακόμα και από την Νέα Δημοκρατία. Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι προσχωρήσεις; Μα φυσικά το πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Είναι κοινά παραδεκτό πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα επικοινωνιακό χάρισμα το οποίο ακτινοβολεί χάρις τον λαϊκισμό που χρησιμοποιεί για να απαντά στο καθετί. Άλλωστε η έρευνα που φέρνει την Ελλάδα δεύτερη σε όλη την Ευρώπη σε λαϊκισμό μετά την Ουγγαρία του Ορμπάν αποδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό χωρίς να είναι κολακευτικός για τον 44χρονο πολιτικό.
Τον τελευταίο χρόνο με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών βλέπουμε την σταδιακή διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες. Ορισμένοι, μάλιστα, βουλευτές εκ των οποίων έχουν εκφραστεί με διθυραμβικά σχόλια για τον Αλέξη Τσίπρα. Η Μεγαλοοικονόμου ήταν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Σαν να την είχε υπνωτίσει ο πρωθυπουργός, η πρώην βουλευτής του Βασίλη Λεβέντη, ωρυόταν στα πάνελ για την λεβεντιά του Τσίπρα υβρίζοντας όλους τους άλλους βουλευτές.
Την ίδια ώρα άλλοι αντιπρόσωποι του λαού έστελναν κατάπτυστες επιστολές προκαθορίζοντας τις θετικές ψήφους τους σε κάθε νομοσχέδιο με στόχο να ισχυροποιήσουν το πολιτικό εκτόπισμα του ΣΥΡΙΖΑ εντός κοινοβουλίου. Όλα αυτά τα περιστατικά, όμως, δεν θυμίζουν πολιτικό διάλογο αλλά κακέκτυπο ριάλιτι ρομαντικού περιεχομένου σαν το Power of Love που προβάλλεται στον ΣΚΑΪ.
Εκεί, χωρίς κανένα άλλο ερέθισμα παρουσιάζονται άνδρες και γυναίκες να φλερτάρουν μεταξύ τους, να αλλάζουν συντρόφους, να τσακώνονται γιατί ζηλεύουν και να μην προσφέρουν τίποτα παραπάνω από ένα δήθεν ρομάντζο που στόχο έχει τα λεφτά στο τέλος της εβδομάδας. Στα highlights η ανορθογραφία τους, τα πάμπτωχα ελληνικά τους, οι 150 λέξεις το πολύ που χρησιμοποιούν όλοι μαζί και, φυσικά οι τσαμπουκάδες και τα κλάματα που προβάλλονται γιατί τα «παιδιά» δεν έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν και να λύσουν τους προβληματισμούς τους.
Ποια η διαφορά λοιπόν με όλα όσα βλέπουμε στην Βουλή; Καμμία. Δήθεν τσαμπουκάδες από θρασύδειλους τύπου Πολάκη, κακά ελληνικά, ανύπαρκτο συντακτικό στις εκτός χάρτου τοποθετήσεις, ύβρεις, κανένα πολιτικό πρόταγμα, παρά μόνο η καρέκλα, η κριτική στην κυβέρνηση, η άνοδος στην εξουσία και εν τέλει ο άσβεστος έρωτας για το πρόσωπο ενός διάττοντος αστέρος ο οποίος κάνει το παν προκειμένου να μην περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ελάχιστη τηλεθέαση το Power of Love, ελάχιστη και αυτή του πολιτικού σκηνικού.
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr